2023 m. gruodžio mėn. „Ignitis renewables“ ir CIP laimėjo teisę vystyti pirmąjį Estijoje jūrinio vėjo parką „Liivi 2“ jūrinėje teritorijoje ir traktuoja šalia esančią „Liivi 1“ teritoriją kaip jūros dugno ploto išplėtimą.

Pasak bendrovės, tai sudarys sąlygas didesnei sinergijai tarp abiejų teritorijų ir jų optimizavimui vystant vieną jūrinio vėjo projektą.

Abi jūrinės teritorijos yra Rygos įlankoje, į šiaurės vakarus nuo Ruhnu salos, netoli Baltijos jūros pakrantės Estijoje ir apima apie 193 kvadratinius kilometrus.

Nors apskaičiuota, kad teorinis potencialus abiejų teritorijų pajėgumas yra 2,3 gigavatai (GW), priklausomai nuo poveikio aplinkai vertinimo rezultatų, teritorijų optimizavimo ir kitų veiksnių, faktinis jūrinio vėjo elektrinių parko pajėgumas bus apie 1–1,5 GW. Tikimasi, kad projektas pradės veikti apie 2035 m.

Skaistė: „Ignitis“ investicijos į jūrinį vėją Estijoje atitinka įmonės strategiją


Pagrindinės „Ignitis“ akcininkės, Finansų ministerijos, vadovė Gintarė Skaistė sako, kad projektas atitinka grupės strategiją.

„Finansinių įsipareigojimų kol kas, be pirminio įnašo, nėra, projektas pradėtų veikti 2035 m., pakankamai ilgas laiko tarpas, investicija atitinka įmonės strategiją.

Manyčiau, kad įmonė įvertino savo galimybes, rizikų diversifikavimą ir priėmė sprendimą dalyvauti šiame konkurse“, – trečiadienį Vyriausybėje sakė finansų ministrė.

Gintarė Skaistė

„Šis projektas yra prieš tai laimėto šalia esančios dalies konkurso dalis, papildinys, kuris projektą padarys efektyvesnį įgyvendinimo prasme. Matyčiau jį labiau kaip ano projekto tęsinį“, – sakė G. Skaistė.

„Ignitis renewables“ taip pat yra įgijusi teisę statyti vieną iš dviejų 700 megavatų galios jūros vėjo jėgainių parkų Lietuvoje. Čia jūros vėjo jėgainių parką vysto kartu su tarptautine partnere „Ocean Winds“.

Antrajame konkurse, yra teigę įmonės atstovai, bendrovė dalyvauti neketina, esą jos strateginis interesas – Baltijos šalyse turėti du jūrinės energetikos projektus.

Lietuvoje tikimasi elektrą iš jūrinio vėjo pradėti generuoti 2030 m., tuo metu Estijoje tikimasi, kad elektrinių projektas bus įgyvendintas apie 2035 m.

G. Skaistės teigimu, terminai Estijoje „Ignitis grupei“ yra palankesni finansiškai.

„Kadangi Lietuvoje projektų įgyvendinimo grafikas yra šiek tiek ankstesnis nei Estijoje, reiškia, kad piniginių išteklių vienu metu reiktų dviem dideliems projektams. Manau, kad įmonė įsivertino pinigų srautus ir galimybes investuoti atitinkamu laikotarpiu. Ir padarė tokį sprendimą“, – patikino ministrė.