Dėl tokios išvados parlamentarai sutarė trečiadienį, apsvarstę Valstybės kontrolės (VK) ataskaitą, kurioje nustatyta, kad buitiniai ir nebuitiniai vartotojai 2018–2021 m. ESO permokėjo apie 160 mln. eurų, vidutiniškai – po 88 eurus.

„Komitetas nusprendė pasiūlyti Vyriausybei peržiūrėti esamą teisinį reguliavimą dėl valstybės valdomų įmonių dividendų ir valstybės valdomų įmonių pelno įmokų politikos. Taip pat įvertinti „Ignitis grupės“ dukterinių įmonių pelno įmokos pokyčių tikslingumą, numatant galimybę pelną reinvestuoti į būtiną elektros perdavimo ir skirstymo infrastruktūros vystymą ir atnaujinimą“, – komiteto posėdyje trečiadienį kalbėjo jo pirmininkas Kazys Starkevičius.

Seimo EK numato siūlyti bendrovei įvertinti investicijų prioritetus ir sudaryti ilgalaikę bendrovės investicijų programą.

„Turime išsakyti, ar norime vis didesnę dalį dividendų mesti per tarifą į bendrąsias mūsų išlaidas per biudžetą, ar vis tik didesnę dalį reiktų palikti reinvesticijoms ir kapitalo prieaugiui infrastruktūros atnaujinimui“, – komiteto posėdyje kalbėjo socialdemokratas Gintautas Paluckas.

Finansų ministerijos Valstybės turto valdymo departamento direktorė Aušra Vičkačkienė savo ruožtu pažymėjo, jog „Ignitis grupės“ įmonių akcijų turi ir privatūs investuotojai, į ką koreguojant dividendų politiką esą taip pat svarbu atsižvelgti.

„Ignitis grupė“ yra listinguojama, yra įsipareigojimai ir privatiems investuotojams. Ir tas dividendų politikos išlaikymas yra tikrai svarbus elementas, kurį turėtume vertinti. Nes nemokėti dividendų arba dividendų politiką keisti pernelyg dažnai irgi nėra tvaru“, – komitete sakė ji.

Komitetas posėdyje taip pat pritarė, kad VERT ir ESO turėtų greičiau suderinti lėšų grąžinimo vartotojams grafiką, kuo trumpesniais terminais.

VERT sprendimu, įmonė beveik 160 mln. eurų permoką vartotojams turi grąžinti ne per ilgiau nei 15 metų. Kaip komitete informavo VERT pirmininkas Renatas Pocius, iki metų pabaigos turėtų būti sutartas spartesnis lėšų grąžinimo grafikas. Tarybos skaičiavimu, pridėjus palūkanas, iš viso grąžintina suma siekia apie 200 mln. eurų.

Tiek ESO, tiek VERT vadovai spalio pabaigoje tikino, jog galimybių grąžinti lėšas greičiau yra, tačiau esą būtina sutarti dėl tokio termino, kad bendrovė turėtų pakankamai finansų investuoti į infrastruktūrą ir naujų vartotojų prijungimą bei išlaikytų tvarų skolos lygį.

ESO vadovas Renaldas Radvila yra užsiminęs, jog norint grąžinti susidariusią permoką greičiau, įmonei reiktų arba mažinti investicijas, arba nepalankiomis sąlygomis skolintis.

ESO teigimu, per laikotarpį, kada susidarė VK minima permoka (2016–2021 m.), įmonė išmokėjo 258 mln. eurų dividendų, 93 proc. jų pervesti į valstybės biudžetą, 7 proc. – smulkiesiems akcininkams.

Seimo EK iki ketvirtadienio šiam sprendimui dar laukia pasiūlymų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją