Tai jis BNS pareiškė po penktadienį Londone įvykusios IAE uždarymo donorų asamblėjos.

"Donorai pagyrė progresą, nes visi klausimai uždaryti, liko vienas klausimas - kranai. Pati jėgaine turi planą, kaip šį klausmą išspręsti, tačiau nenoriu jo detalizuoti. Asamblėja patvirtino, kad mums pateikus kranų problemos sprendimo pirmus žingsnius, finansavimas bus atšildytas", - BNS telefonu iš Londono sakė IAE generalinis direktorius Darius Janulevičius.

Jis neprognozavo, kada tai bus padaryta: "Mūsų laukia labai didelis darbų tempas. Tačiau ar tai dienų, ar savaičių, ar mėnesių klausimas - nežinau. Tikrai ne metų".

Pasak jo, donorai svarstė papildomo 55 mln. eurų (189,9 mln. litų) mokėjimo "Nukem" problemą - pinigus IAE turėtų pervesti "Nukem" už darbus kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugojimo komplekse (B2/3/4). Tačiau, anot D.Janulevičiaus, prieš sumokant pinigus, turi būti gauta "Rosatom" garantija ir susitarta dėl darbų grafiko.

"Donorai patvirtino, kad sumos turi būti pagrįstos, tada galutinai turi būti susitarta dėl motininės kompanijos garantijos ir darbų grafiko, kad projektas tikrai būtų užbaigtas", - BNS teigė D.Janulevičius.

Pasak IAE vadovo, visus likusius neišspręstus klausimus dėl jėgainės uždarymo bus siekiama išspręsti kuo greičiau.

"Nukem" ir Lietuvai kelerius metus nepavyko susitarti dėl Vokietijos bendrovės GNS gaminamų panaudoto kuro konteinerių kokybės, todėl pernai gruodį donorai įšaldė paramą laikinajai panaudoto branduolinio kuro saugyklai ir nurodė iki šių metų kovo pabaigos susitarti su "Nukem"/GNS konsorciumu dėl konteinerių kokybės.

Skelbta, jog iš 190 konteinerių panaudoto branduolinio kuro saugyklai jau pagaminti 145, tačiau jie neatitinka techninio projekto. Kranai turėtų kelti daug didesnius ir sunkesnius konteinerius.

"Verslo žinių" duomenimis, šiuo metu yra sukaupta apie 22 tūkst. šilumą išskiriančių kuro rinklių (2,5 tūkst. tonų panaudoto branduolinio kuro), iš kurių 16 tūkst. rinklių arba 1,8 tūkst. tonų tebesaugomi reaktoriuje ir vėsinimo baseinuose.

Donorų konferenciją rengia Donorų asamblėja - Tarptautinio Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondo valdytoja, jos donorės yra Austrija, Belgija, Danija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Airija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Norvegija, Lenkija, Ispanija, Švedija, Šveicarija ir Europos Komisija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)