Elektros biržoje „Nord Pool Spot“ penktadienio rytą, 8–9 val. Lietuvos laiku, kaina kils iki 1479 eurų už megavatvalandę arba 1,48 euro už kilovatvalandę (be PVM). Kainos svyruos ties 1 euro už kWh riba iki pat vėlyvos penktadienio popietės, vėliau sumažės, tačiau žemiausia paros kaina bus 15–20 centų, o vidutinė – 67 centai už kWh.

Jau šį ketvirtadienį kaina buvo protarpiais šoktelėjusi iki 37,9 cento už kWh, paros vidurkis siekia 22,2 cento, o iki pavakarės laikysis 20–30 centų kaina.

Antradienį matytas valandinės kainos šuolis iki 48,3 centų, tačiau šio penktadienio rodikliai pralenkia viską, kas vyko biržoje pastaruosius keliolika mėnesių:

Operatorius: Lietuvoje veikia visi didieji gamintojai


Lietuvos perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“, komentuodamas penktadienio kainas, teigia, kad pagrindinė jų augimo priežastis yra šalčių nulemtas didelis elektros suvartojimas Suomijoje, Švedijoje ir kaimyninėse šalyse. Taip pat regione silpsta vėjas, mažėja vėjo generacija, ją keičia brangesnė elektros gamyba šiluminėse elektrinėse.

„Šiuo metu remontuojamos kelios elektrinės Suomijoje, Latvijoje ir Estijoje. Galingiausia iš jų yra Suomijoje esanti 565 MW galios „Meri-Pori“ elektrinė. Trečiadienį sugedusi elektrinė kol kas dar neveikia. Taip pat iki sausio 15 dienos remontuojama ir 420 MW galios Rygos šiluminė elektrinė, kitos mažesnės elektrinės Suomijoje ir Estijoje“, – „Delfi“ atsiųstame komentare teigia „Litgrid“.

Pasak operatoriaus, kadangi Suomijoje ir Baltijos šalyse dalis elektrinių yra remontuojamos, o importo galimybės išnaudotos maksimaliai, išaugusią paklausą turi užtikrinti brangūs generatoriai, kurie įprastomis sąlygomis rinkoje neveikia.

„Lietuvoje šiomis dienomis veikia visi didieji elektros generatoriai“, – patikino „Litgrid“.
Elektros skaitiklis

Didžiausius gamybos pajėgumus Lietuvoje valdanti „Ignitis grupė“ taip pat teigia, kad kainos auga dėl didelių šalčių Suomijoje ir žemyninio vėjo trūkumo visame regione.

„Nord Pool“ kaina Lietuvoje kai kuriomis valandomis viršys 1000 Eur/MWh. Siekiant patenkinti regioninį elektros trūkumą dirbs visi trys Elektrėnų dujiniai blokai, todėl turėsime šiek tiek mažesnes kainas nei kaimynai“, – socialiniame tinkle rašo grupės vadovas Darius Maikštėnas.

Nors dujų kainos biržoje dabar atpigo, vis tiek ši generacija yra brangesnė nei atsinaujinanti (vėjas ar saulė).

Atskirai „Delfi“ pateiktame komentare bendrovė priduria, kad kainas kelia ir stipriai sumažėję elektros energijos gamybos pajėgumai Suomijoje, kas stipriai išaugino elektros energijos importo paklausą iš kitų aplinkinių valstybių Baltijos regione.

„Šiuo metu Suomijoje spaudžia apie -30 laipsnių šaltis, kas reikšmingai padidino elektros energijos paklausą patenkinti šildymo poreikį“, – teigia „Ignitis grupės“ Ryšių su visuomene projektų vadovė Laura Beganskienė.

Ji kartu atkreipė dėmesį, kad kainos šuolis aktualus „Išmanus – Valandinis“ (tai yra, su biržos kainomis susieto) plano vartotojams, todėl jiems primenama pasidomėti kiekvienos valandos elektros kainomis ir pagal tai organizuoti savo suvartojimą. Vertėtų nepamiršti Lietuvos laiko zonos ir pridėti PVM.

Penktadienio didmeninė elektros kaina Lietuvoje be PVM ir su PVM:

Suomijoje kalba apie kainos rekordą


Baltijos šalys ir Suomija vėl išsiskiria kainų kontekste iš viso regiono. Tiesa, estams ir suomiams sekasi dar prasčiau nei lietuviams ar latviams, nes kainų pikai siekia iki 1896 eurų už MWh, arba 1,9 euro už kWh. Suomijos nacionalinis transliuotojas „Yle“ cituoja ekspertus, kalbančius apie rekordus ir taupymą. Šiaurės šalis kausto rekordiniai šiai žiemai šalčiai, sutriko transportas.

„Brangiausia elektra yra nuo 19 iki 20 val. – 1896 eurai už megavatvalandę arba 1,9 euro už kWh (be mokesčių). Su pridėtinės vertės mokesčiu kaina kyla iki 2,35 euro. Tai naujas rekordas. Iki 2007 metų peržiūrėjome kainas, bet aukštesnių už šią valandinių kainų neradome“, – teigia operatoriaus „Fingrid“ atstovai, ragindami gyventojus taupyti elektrą „kiek įmanoma“.

Vidutinė paros kaina suomiams ir estams taip pat labai aukšta – 89,1 cento už kWh (be PVM).

Dėl gedimo elektrinės visiškai arba iš dalies nutraukia gamybą, pavyzdžiui, „Meri-Pori“, „Vaskiluoto“ ir „Vuosaari“ jėgainės. Tačiau kai kurie pajėgumai gali grįžti į gamybą dar ketvirtadienį, rašo „Yle“.

Elektros didmeninė valandinė kaina sausio 5 d., 8–9 val. Lietuvos laiku (Eur/MWh, be PVM)

Pernai lapkritį buvo kilę nesklandumų su Suomijos branduoliniu reaktoriumi. Tuomet vidutinė paros kaina Lietuvoje siekė 28,8 cento už kWh, o vieną valandą kaina buvo paaugusi iki 77,7 centų (be PVM).

Sausio 5-osios vidutinė paros kaina bus antra didžiausia per visą laiką, kai šalis dalyvauja „Nord Pool Spot“ biržoje.

Išskirtinė diena Lietuvos vartotojams buvo 2022 metų rugpjūčio 17-oji, kai elektra vieną valandą brango iki 4000 eurų už megavatvalandę arba 4 eurų už kilovatvalandę - iki tol neregėto lygio. Tuomet vidutinė paros kaina buvo 82,4 cento už kWh (žr. pirmąjį infografiką).

Tą rugpjūtį vidutinė mėnesio kaina buvo 46,8 cento už kWh (be PVM). Vėliau aukšta didmeninė elektros kaina Lietuvoje buvo susidariusi 2022 metais gruodį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)