G. Kirkilas teigė siūlysiąs Vyriausybei sudaryti tokį priežiūros komitetą, kurio nariais būtų paskirti ir ūkio ministras, finansų ministras, teisingumo, vidaus reikalų bei aplinkos ministrai. Komisiją taip pat sudarytų ir kontroliuojančių institucijų – Valstybės kontrolės, Valstybės saugumo departamento (VSD), Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos atstovai.

„Šitas komitetas reikalingas todėl, kad bus sudarytas pats nacionalinis investuotojas, visi valdymo organai įsteigti, o po to, aišku, tai komitetas ne tik į pastabas atsižvelgs, bet rinks ir atstovus į nacionalinio investuotojo stebėtojų tarybą ir valdybą. Bent jau turės patariamojo balso teisę", - žurnalistams trečiadienį sakė G.Kirkilas.

Paklaustas, kaip vertina prezidento V.Adamkaus jam adresuotame laiške išdėstytas pastabas dėl kai kurių sutarčių su VST valdančia „NDX energija" nuostatų, G.Kirkilas atsakė, jog prezidento „reikalavimai yra normalūs" ir į juos bus atsižvelgta, jei bus įmanoma.

„Į visus tuos pasiūlymus galima atsiliepti per kitus valdymo būdus. Nebūtinai visai tai turi būti įtraukta į įstatymą. Tai nereiškia, kad kitais būdais mes negalime griežčiau kontroliuoti, vertinti ar panašiai", - sakė G.Kirkilas.

Paklaustas, ar nusiteikimas taisyti ir koreguoti kai kurias sutarčių projektų nuostatas reiškia galimą derybų su „NDX energija" atnaujinimą, G.Kirkilas atsakė: „Derybų atnaujinimo čia nereiškia. Tai reiškia, kad mes turime priimti sprendimus ir suformuoti (nacionalinį investuotoją – DELFI) skaidriai. Kadangi labai daug klausimų jūs patys keliate, kad nebūtų niekam abejonių, kad visi pasiūlymai yra įvertinti".

Į klausimą, ar žada kviestis prie bendro stalo „NDX energiją", G.Kirkilas atsakė, jog pirmiausia Vyriausybė pati priims sprendimus. „O kas sės su kita puse – tai tam yra derybų grupės vadovas - ūkio ministras ir jis gali tą padaryti, jei to reikės", - sakė G.Kirkilas.

Ūkio ministras Vytas Navickas trečiadienį savo ruožtu teigė, jog prie derybų stalo vėl bus sėdama, jei Vyriausybė suteiks tam įgaliojimus.

„Iš Vyriausybės esame gavę pavedimą išnagrinėti prezidento laiške paminėtus argumentus dėl „Leo LT" steigimo. Mes turėsime juos išnagrinėję suformuluoti atitinkamas nuostatas ir pateikti kitai pusei, kad ji jas patvirtintų. Reikės pakeisti tam tikras nuostatas dėl saugiklių, t.y. tai, kad būtų tikrai statoma atominė ir elektros tiltai. Po to Vyriausybė turėtų suformuoti komandą, suteikti įgaliojimus, kad galėtume toliau derėtis su kita puse. Turėsime pravesti tą būtiną darbą – išgirsti kitos pusės reakciją", - teigė V.Navickas.

Pasak ministro, Vyriausybė derybose su privačiu investuotoju gins prezidento siūlymą mažinti „NDX energijai" numatytus dividendus: „Ginsime, kad pradiniuose plėtros etapuose, kur reikia finansinių išteklių dideliems projektams, butų numatyti mažesni dividendai akcininkams. Tai sustiprintų valstybės garantijas, kad bendrovė būtų finansiškai dar pajėgesnė".

Prezidentui Valdui Adamkui antradienį pasirašius prieštaringai vertinamas Atominės elektrinės (AE) įstatymo pataisas, Vyriausybė žada jau per mėnesį suformuoti nacionalinio investuotojo į atominę elektrinę „Leo LT" bendrovę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją