Nord Pool“ biržos Lietuvos zonoje elektros kaina šeštadienį protarpiais krito iki minus 0,43 cento, tačiau 19–21 val. augs iki 8,5 cento už kilovatvalandę (kWh) (be PVM). Panaši padėtis bus ir sekmadienį, kai visą naktį laikysis neigiamos kainos, o vakare (18–22 val.) jos pakils iki 8 centų.

Vidutinė paros kaina spalio 7 dieną sieks 0,75 cento už kWh (šiemet žemesnė buvo tik liepos 2 dieną). Pastarosiomis dienomis vidutinė paros kaina Lietuvoje buvo kur kas didesnė: 5–15 centų.

Švedijoje, su kuria Lietuvą jungia „NordBalt“ kabelis, taip pat Suomijoje, Latvijoje, Estijoje savaitgalio naktimis kainos tokios pačios, kaip ir Lietuvoje. Žr. žemėlapį žemiau:

Elektros vidutinė didmeninė kaina regione spalio 7 d., 4-5 val. Lietuvos laiku (Eur/MWh, be PVM)

„Delfi“ kalbinti ekspertai anksčiau komentavo, kad pagrindiniai neigiamų ar žemų kainų veiksniai yra gamtinės sąlygos (tai yra, atsinaujinančių išteklių generacija), perdavimo infrastruktūra (ir galimybė importuoti pigią elektrą, tarkime, iš skandinavų atominių ar hidroelektrinių) bei sumažėjęs vietinis vartojimas.

Lietuvoje – vėjo elektrinių gamybos rekordai

Lietuvos perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ penktadienį komentavo „Delfi“, kad vėjo elektrinių generacija savaitgalį turėtų būti panaši, kaip kelias pastarąsias dienas, kai fiksuoti gamybos rekordai Lietuvoje. O vartojimas savaitgaliais būna mažesnis, nei darbo dienomis.

„Todėl kainos mažėja, o kai kuriomis valandomis bus neigiamos. Ši tendencija bendra visame regione. Tuo pačiu metu Skandinavijoje, kaip ir kelias pastarąsias savaites, hidroelektrinių gamyba išlieka labai didelė, tai taip pat prisideda prie žemų kainų“, – sako operatorius.

Bendrovė skelbė, kad antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį Lietuvos vėjo elektrinės pasiekė naujus gamybos rekordus.

Elektros rinkos kaina Lietuvoje spalio 7 ir 8 dienomis bei 2023 metų sausį–spalį:

Kaip skelbta, rugsėjį kurį laiką neveikė elektros magistralė su Švedija „NordBalt“, dabar ji sutaisyta ir, vertinant „Litgrid“ duomenis, veikia maksimaliu pajėgumu (700 MW). Tuo metu prognozuojamas elektros suvartojimas Lietuvoje šeštadienį šiek tiek sumažėja, rodo „Nord Pool“ duomenys.

Ypač maža valandinė kaina gali būti naudinga „biržinius“ planus pasirinkusiems ir išmaniąją apskaitą turintiems vartotojams, pasirengusiems prisitaikyti ir koreguoti savo elektros suvartojimą (pavyzdžiui, krauti elektromobilį, bateriją naktį, tačiau mažinti naudojimą rytinių ar vakarinių vartojimo pikų šalyje metu, kai elektra brangiausia).

Neigiamos elektros kainos į Lietuvą po pertraukos sugrįžo 2022 metų gruodžio pabaigoje, o šiemet tapo beveik įprastu reiškiniu, kulminaciją pasiekusiu gegužės pabaigoje, kai fiksuota žemiausia iki šiol valandinė kaina – minus 1 centas už kWh.

Pačioje „Nord Pool“ biržoje šiemet liepą nustatyta neigiama vidutinė paros kaina – pirmą kartą istorijoje. Vėliau minusinės reikšmės pasiektos dar du kartus: rugpjūtį ir rugsėjį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)