„Energetikos ministerija kol kas jokių dokumentų iš arbitražo institucijos negavo, tačiau iš viešo „Gazprom“ pareiškimo mes suprantame, kad „Gazprom“ bando pakartotinai kreiptis į Stokholmo arbitražą dėl bendrovės „Lietuvos dujos“ veiklos tyrimo. Energetikos ministerija primena, kad pirmasis „Gazprom“ bandymas šiuo klausimu Stokholmo arbitraže buvo atmestas“, – komentavo jis.

Kaip pranešė „RIA Novosti“ su nuoroda į oficialius „Gazprom“ dokumentus, Rusijos kompanija nori, kad Lietuva atlygintų jai nuostolius, susijusius su Vilniaus inicijuotu teismo procesu prieš „Gazprom“.

Ieškinį teismui Energetikos ministerija pateikė 2011 m. kovo mėn. Ieškinyje prašoma teismo išnagrinėti „Lietuvos dujų“, kurios viena iš akcininkių yra „Gazprom“, veiklą.

Ministerijos manymu, „Lietuvos dujų“ vadovybė, įskaitant ir „Gazprom“ atstovus, veikia atsižvelgdama ne tik į „Lietuvos dujos“ interesus.

Primename, kad birželį jau buvo pateiktas „Gazprom” ieškinys Lietuvai Stokholmo arbitraže. Jis buvo atmestas. Tuomet konstatuota, kad skundas neturi pagrindo.

Lietuvoje priimtas naujos redakcijos Gamtinių dujų įstatymas, kuriame numatyta atskirti tiekimo ir perdavimo funkcijas. Tokiu būdu „Lietuvos dujos”, kur daugiau nei trečdalį akcijų valdo „Gazprom”, negali būti ir tinklų valdytoja, ir tiekti dujas.

Lietuvos Vyriausybei priklauso 17,70 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų, „Gazprom“ – 37,06 proc., Vokietijos „E.ON Ruhrgas International“ – 38,9 proc. akcijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją