Dujų kainos mažinamos dėl pasaulio rinkoje pingančios naftos. Anksčiau „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris teigė: jei naftos barelis kainuos 250 dolerių, dujos europiečiams brangs iki 1 000 dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Šią savaitę pasaulio rinkose dujos naftos barelis kainavo 60-70 dolerių už barelį.

C. Čelpanovas tai pat pareiškė, kad už 2008 m. Europai parduotas dujas „Gazprom“ gavo apie 75-77 mlrd. dolerių, o už visą eksportą – 100 mlrd. dolerių. Palyginimui galima pasakyti, kad „Gazprom“ kapitalas Rusijos pagrindinėje fondų biržoje sudaro 115 mlrd. dolerių.

„Gazprom“ – didžiausia Rusijos kompanija. Ji turi išskirtines teises dujų eksportui iš Rusijos – nepriklausomi gamintojai naudojasi būtent „Gazprom“ valdoma dujų transporto sistema.

Vakarų Europai dujų kainos nustatomos pagal specialias ilgalaikes sutartis. O su artimiausiais kaimynais, pavyzdžiui, su Ukraina, „Gazprom“ kasmet tariasi iš naujo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją