A. Medvedevas pabrėžė, kad Europai prireiks didesnio kiekio, nes, pasak jo, net jeigu skalūnų dujų gavybos projektai ES bus pradėti, šių dujų savikaina vis tiek bus didesnė nei tradicinio kuro. Todėl, teigia A. Medvedevas, rusiškos dujos išliks konkurencingos.

Europos Komisija oficialų antimonopolinį tyrimą dėl "Gazprom" veiklos pradėjo rugsėjo 4 dieną. EK tiria, ar "Gazprom", kuriai tenka 36 proc. Europai tiekiamo dujų kiekio, nesinaudojo dominuojančia padėtimi Vidurio ir Rytų Europos šalių rinkose, taip pažeisdama antimonopolinius ES įstatymus.

Reaguodamas į tai koncernas iš pradžių tiesiog priminė, kad yra strateginė Rusijos kompanija, įsteigta už ES jurisdikcijos ribų. Vėliau A. Medvedevas sulygino Europos antimonopolinių tarnybų veiksmus su vagyste. Dar po kiek laiko "Gazprom" spaudos sekretorius Sergejus Kuprijanovas pareiškė, jog EK savo pradėtu tyrimu dėl "Gazprom" veiklos siekia, kad Rusijos dujų milžinė sumažintų kainas.

Europos Komisija įmonėms, kurios pažeidžia antimonopolines taisykles, gali skirti baudas, siekiančias iki 10 proc. metinės pasaulinės apyvartos.

Norėdamas apsaugoti dujų milžinę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė dekretą, pagal kurį strateginės kompanijos turi suderinti savo veiksmus su ministrų kabinetu tuo atveju, jeigu užsienio valstybės kelia joms kokių nors pretenzijų.

ES pradėjus tyrimą dėl "Gazprom" veiklos kompanijos vadovas Aleksejus Mileris pareiškė, kad šiuo metu koncerno prioritetą sudaro Rytų dujų programa, tuo tarpu anksčiau monopolija prioritetine rinka vadino Europą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)