„Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris, pasibaigus deryboms su Baltarusijos naftos ir dujų komplekso atstovais, pranešė, kad jos baigėsi "niekuo", cituoja jo žodžius „Interfax“.

„Prezidentas (Dmitrijus Medvedevas) jau viską pasakė susitikime su „Gazprom“ valdybos pirmininku - penkios dienos“, - sakė agentūrai A.Mileris, kalbėdamas apie galimą įvykių raidos scenarijų.

„Gazprom“ nepatenkintas, kad Minskas ne viską sumoka jam už importuojamas dujas, ir prognozuoja, kad jeigu tokia situacija išliks, Baltarusijos skola iki 2010 metų pabaigos išaugs maždaug dvigubai iki 500 mln. dolerių. Maskva davė Minskui penkias dienas problemai išspręsti, ir jos baigiasi pirmadienį, birželio 21 dieną.

A.Lukašenka savo ruožtu laukia D.Medvedevo atsakymo į prašymą sumažinti kainas.

Rusijos energetikos ministras Sergejus Šmatko pareiškė šeštadienį, jog yra „didelė galimybė“, kad ginčas bus taikiai sureguliuotas ir įvykdytos tos konkrečios sąlygos, kurios buvo numatytos.

Anksčiau apie konflikto su Minsku išsprendimo „geras galimybes“ kalbėjo ir dujų eksporto bendrovės „Gazprom eksport“ vadovas Aleksandras Medvedevas.

Penktadienį „Gazprom“ pažadėjo sumažinti iki birželio 21 dienos dujų tiekimą į Baltarusiją 85 proc. už skolą, kuri, pasak prezidento Aleksandro Lukašenkos, susidarė dėl "neleistino" Rusijos vadovybės požiūrio į brolišką tautą.

„Gazprom“ skaičiavimais vidutinė Rusijos dujų kaina Baltarusijai gali sudaryti 2010 metais 187 dolerius už 1 tūkst. kubinių metrų, o Minskas moka 150 dolerių. Ukrainai net po kainų už Rusijos dujas sumažinimo jos kainuoja pusantro karto brangiau.

Pernai Baltarusija importavo 17,6 mlrd. kubinių metrų dujų, o Rusijos dujų tranzitas į Europą jos teritorija sudarė 44,6 mlrd. kubinių metrų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją