Apie tai pranešęs Vokietijos ekonomikos ministras Robertas Habeckas pažymėjo, kad toks sprendimas, kuriuo siekiama užtikrinti energijos išteklių tiekimo ir svarbios infrastruktūros veiklos stabilumą augančio nepasitikėjimo Rusija dėl jos brutalios karinės agresijos prieš Ukrainą sąlygomis, priimtas laikotarpiui iki rugsėjo 30-osios.

„Vyriausybė daro tai, kas būtina tiekimo Vokietijoje saugumui užtikrinti, o tai apima ir tai, kad Vokietijos energetikos infrastruktūra nebus veikiama savavališkų Kremliaus sprendimų“, – sakė R. Habeckas.

Kremliaus kontroliuojamas Rusijos dujų monopolininkas „Gazprom“ praėjusios savaitės pabaigoje netikėtai pranešė „nutraukiantis dalyvavimą“ savo 100 proc. antrinėje įmonėje „Gazprom Germania“ ir „atsisakantis“ visų jos aktyvų, įskaitant „Gazprom Marketing & Trading“, tačiau naujos nuosavybės struktūros neatskleidė.

Bendrovei „Gazprom Germania“, kuri užsiima dujų prekyba, perdavimu ir kaupimu Vokietijoje, priklauso keli svarbūs energetikos objektai, įskaitant gamtinių dujų tiekėją „Wingas“, kuri Vokietijoje užima apie penktadalį rinkos, dujų saugyklą „Astora“, Londone įsikūrusią prekybos įmonę ir kitas patronuojamąsias įmones kitose šalyse.

R. Habecko žodžiais, Vokietijos vyriausybė nusprendė įsikišti dėl naujosios „neaiškios“ teisinės „Gazprom Germania“ struktūros ir dėl to, kad jos patronuojanti įmonė nesilaikė prievolės informuoti Vokietijos valdžios institucijas apie nuosavybės pasikeitimus.

Ministras pridūrė, kad „Bundesnetzagentur“ įgaliota atleisti „Gazprom Germania“ vadovybės narius ir paskirti naujus, taip pat „imtis visų būtinų priemonių tiekimui užtikrinti“.

Vokietijos žiniasklaida praėjusią savaitę skelbė, jog federalinė vyriausybė svarsto planus nacionalizuoti „Gazprom“ ir „Rosneft“ antrines įmones šalyje, o to priežastis, anot leidinio „Handelsblatt“ – siekis užtikrinti energijos išteklių tiekimo „krizės sąlygomis“ per šias „gyvybiškai svarbias Vokietijos energijos tiekimo sistemai bendroves" saugumą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją