Estija sukūrė dujų rinkos liberalizavimo tarpžinybinę komisiją, rašoma laikraštyje „Eesti Paevaleht“. Komisiją sudaro ministro pirmininko patarėjas, du Ekonomikos ministerijos vicekancleriai ir dar keli aukštus postus užimantys ministerijų darbuotojai.

Komisija pradėjo konsultuotis su kompanija „Eesti Gaas“ (kuriai priklauso Estijos dujų transportavimo sistema) dėl dujų rinkos reorganizavimo. Pagrindinė derybų tema – aptarti teises į vadovavimą dujų transportavimo tinklui.

„Eesti Gaas“ pavaldi „Gazpromui“ (37 proc.) ir „E.ON Ruhrgas“ (33,66 proc.). „Gazprom“ vykdo 100 proc. dujų tiekimo (2011 m. Estija įsipareigojo pasiekti 2007 m. perkamų dujų kiekį – 0,9 mlrd. kubinių metrų dujų).

Estijos premjeras Andrusas Ansipas dar pernai vasarą pareiškė, kad dujų tiekimą į valstybę reikia diversifikuoti (pvz., suskystintų dujų sąskaita). A. Ansipo teigimu, kol dujų transportavimo sistema priklauso „Eesti Gaas“, nėra pagrindo teigti, kad į Estiją be „Gazprom“ ateis daugiau dujų pardavėjų (ne tik „Gazprom“).

A. Ansipas pasakė, kad vyriausybė iš pradžių pamėgins įtikinti „Eesti Gaas“ sava valia atsisakyti tinklo, o jei kompanija nesutiks, Estijos valdžia tiesiog įsigis dujų transportavimo tinklą. „Eesti Gaas“ tokiam variantui nepritarė ir pareiškė, kad neketina atsisakyti dujų transportavimo tinklo.

„Eesti Gaas“ kalbama, kad kompanija nežada atsisakyti dujų transportavimo tinklo. „Tačiau vyriausybė gali priversti. Jei įstatymiškai bus pritarta trečiojo energetikos paketo priėmimui iš ES, kuris draudžia kompanijai vienu metu tiekti ir transportuoti dujas (šiuo metu taip daro „Gazprom“), – aiškino „Eesti Gaas“ atstovas. – Kol kas vyriausybė mūsų nespaudžia.“

Kompanijos atstovas papasakojo, kad Estijos vyriausybinės komisijos pagrindinė užduotis – sukurti laisvą dujų rinką, ir pabrėžė, kad tam nereikia versti „Eesti Gaas“ atsisakyti dujų transportavimo tinklo. „Esame pasirengę suteikti priėjimą prie mūsų dujotiekių kitoms įmonėms“, – teigė „Eesti Gaas“ atstovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją