„Delfi“ skaičiavimu, gruodį su „Standartiniu“ vienos laiko zonos planu garantinis tiekimas kainuos 22,17 – tai yra 12,6 proc. ir 2,5 cento brangiau nei šį mėnesį (19,69 cento). 150 kWh sąskaita už garantinį tiekimą kitą mėnesį sieks 33,26 euro (lapkritį – 29,5 euro).

Garantinio elektros tiekimo kaina gruodį:


Keleto kitų garantinio tiekimo planų kainos gruodžio mėnesį:

„Standartinio“ plano dviejų laiko zonų dienos tarifas bus 23,39 cento, nakties ir savaitgalio – 19,39 cento už kWh. Plano „Namai“ viena laiko zona kainuos 20,6 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 21,57 cento, o naktį ir savaitgalį – 18,4 cento už kWh (papildoma dedamoji siekia 3 eurus per mėnesį).

Garantinio tiekimo kaina skaičiuojama prie praėjusio mėnesio biržos kainos pridedant 15 proc. antkainį, VIAP ir kitas dedamąsias.

Nord Pool Spot“ elektros biržos Lietuvos kainų zonoje lapkritį, palyginti su spaliu, elektra brango 9,5 proc. iki 10,52 cento už kWh (be PVM) (spalį buvo 8,74 cento). Prie aukštesnės kainos lapkritį prisidėjo ir netikėtas Suomijos „Olkiluoto“ 3 branduolinio reaktoriaus sustojimas, kai lapkričio 21 dieną Lietuvos kainų zonoje elektra vieną valandą kilo iki 77,7 cento už kWh (be PVM) – aukščiausio taško šiemet. Trečiadienį Suomijos transliuotojas „Yle“ pranešė, kad reaktorius vėl išsijungė.

Garantinio tiekimo ir biržos kainos 2023 metais:


Lietuvos energetikos agentūra (LEA) atkreipia dėmesį, kad šiuo metu visi nepriklausomi elektros tiekėjai pradėjo skelbti informaciją apie fiksuotos kainos planus su jau įskaičiuota padidinta valstybės reguliuojama kainos dalimi, įsigaliosiančia nuo sausio 1 dienos. Todėl palyginti su praėjusia savaite, šių planų 1 kWh kainos padidėjo 6–16 procentų.

Tiekėjų svetainėse matyti, kad ir prie „biržinių“ planų tiekėjai jau pateikia naują reguliuojamą kainos dalį.

Jeigu biržoje kaina nesikeis, dėl šios priežasties nuo sausio brangs ir garantinis tiekimas. Pateikiame ESO persiuntimo ir kitų dedamųjų kainos pokytį nuo 2024 metų pradžios. Matyti, kad garantinis tiekimas šiuo konkrečiu atveju brangtų 3 centais:


Vis dėlto, jeigu biržos kaina gruodį, palyginti su lapkričiu, sumažėtų 2,7 cento, tuomet bendra paslaugos kaina sausį galėtų smuktelėti. Atitinkamai, jeigu gruodį elektra rinkoje brangs, garantinis tiekimas sausį kainuos dar daugiau.

Ši paslauga taikoma tiems gyventojams, kurie priklauso pirmam arba antram elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo, arba jų tiekėjas nevykdo įsipareigojimų, nutraukė veiklą.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) skelbia lapkričio 27 dienos ESO duomenis, iš kurių matyti, kad nepasirinkusiųjų elektros tiekėjo vartotojų iš I ir II etapų, yra 38 tūkst. namų ūkių.

Pagal įstatymą skirstomųjų tinklų operatorius turi teisę po 6 mėn. nutraukti garantinio tiekimo paslaugos teikimą vartotojams. Kol kas apie tokius atjungimus ar jų ketinimus nebuvo pranešta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)