„Delfi“ skaičiavimu, vasarį su „Standartiniu“ vienos laiko zonos planu garantinis tiekimas kainuos 26,92 – tai yra 17,2 procento ir 3,95 cento brangiau nei šį mėnesį (22,97 cento). 150 kWh sąskaita už garantinį tiekimą vasarį sieks 40,38 euro (sausį – 34,45 euro).

Garantinio elektros tiekimo kaina vasarį:


Keleto kitų garantinio tiekimo planų kainos vasario mėnesį:

„Standartinio“ plano dviejų laiko zonų dienos tarifas bus 28,49 cento, nakties ir savaitgalio – 23,41 cento už kWh.

Plano „Namai“ viena laiko zona kainuos 25,35 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 26,68 cento, o naktį ir savaitgalį – 22,44 cento už kWh (papildoma dedamoji siekia 3 eurus per mėnesį).

„Namai Plius“ vienoje laiko zonoje tarifas sieks 24,98 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 26,19, nakties – 22,2 cento už kWh (papildoma dedamoji – 6 eurai per mėnesį).

Garantinio tiekimo kaina skaičiuojama prie praėjusio mėnesio biržos kainos pridedant 15 proc. antkainį, VIAP ir kitas dedamąsias. Sausį jau brango reguliuojama elektros kainos dalis (ji didėjo ir nepriklausomiems tiekėjams).

Tuo metu elektra „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos kainų zonoje sausį, palyginti su gruodžiu, brango 32 proc. iki 11,74 cento už kWh (be PVM) (gruodį buvo 8,9 cento už kWh).

Sausio mėnesio vidutinių paros kainų palyginimas šiemet ir pernai:


Sausio 5-osios rytą, 8–9 val. Lietuvos laiku, elektros kaina biržoje kilo iki 1479 eurų už megavatvalandę arba 1,48 euro už kilovatvalandę (be PVM), o vidutinė paros kaina buvo 67 centai už kWh.

Tokį šuolį Baltijos šalyse ir Suomijoje lėmė šalčiai, elektrinių remontai, maža vėjo generacija ir, atitinkamai, pasitelkta brangesnė šiluminių elektrinių gamyba, „Delfi“ tuomet komentavo perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“. Galima užtikrintai teigti, kad jeigu ne sausio 4–5 dienų kainų augimas, garantinis tiekimas vasarį taip stipriai nebrangtų.

Šuoliai rinkoje paveikia tiek garantinio tiekimo, tiek ir nepriklausomų tiekėjų biržos planų kainas. Lyginant vienos laiko zonos 1 kWh kainą matyti nedidelis jų atotrūkis. Jeigu skaičiuotume su sausio didmenine elektros kaina ir tiekėjų oficialiai nurodomomis dedamosiomis (valstybės reguliuojama dalis ir tiekėjo marža), matytume tokius skaičius:

Pastaba: pačių tiekėjų skaičiavimų rezultatai gali būti skirtingi, nes kaip pagrindą jie gali imti kelių mėnesių biržos vidurkius. Be to, galimi papildomi antkainiai arba planų diferencijavimas (su valandine apskaita arba be jos). Todėl priimant konkrečius sprendimus rekomenduojame dėl kainų teirautis pačių tiekėjų.

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) sausio 30 dieną skelbia, kad skaičiuojant su „Nord Pool“ sausio 22–28 dienos vidutine elektros kaina, „Elektrum Lietuva“ biržos planas kainavo 22,4 cento, „Enefit“ – 23,4 cento, o „Ignitis“ – 22,7 cento už kWh. Sausį garantinio tiekimo kaina yra 22,97 cento už kWh.

Kalbant apie visuomeninį tiekimą, galima daryti išvadą, kad bent jau „Standartinio“ plano, vienos laiko zonos vartotojams, ši paslauga dabar yra vienas patraukliausių fiksuotos kainos sprendimų: rinkos kainų šuoliai šiam tiekimui trumpalaikėje perspektyvoje neturi įtakos, o be to, paslauga, palyginti su pernai gruodžiu, atpigo. Tiesa, ją gali turėti tik mažiausiai elektros vartojantys gyventojai iš trečiojo rinkos liberalizavimo etapo.

Garantinio tiekimo, visuomeninio tiekimo ir biržos kainų palyginimas:


Garantinis tiekimas taikomas tiems gyventojams, kurie priklauso pirmam arba antram elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo, arba jų tiekėjas nevykdo įsipareigojimų, nutraukė veiklą.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) skelbia sausio 8 dienos ESO duomenis, iš kurių matyti, kad nepasirinkusiųjų elektros tiekėjo vartotojų iš I ir II etapų, yra 40 tūkst. Prieš mėnesį jų buvo 38 tūkst.

Pagal įstatymą skirstomųjų tinklų operatorius turi teisę po 6 mėn. nutraukti garantinio tiekimo paslaugos teikimą vartotojams. Kol kas apie tokius atjungimus ar jų ketinimus nebuvo pranešta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)