„Delfi“ skaičiavimu, liepą „Standartinio“ vienos laiko zonos plano garantinis tiekimas kainuos 21,27 cento – tai 15,6 proc. ir 2,88 cento brangiau nei birželį, kai jo kaina yra 18,39 cento.

150 kWh sąskaita už šią paslaugą sieks 31,9 euro (už birželį ji bus 27,58 euro). Jeigu vartotojas yra iš pirmojo liberalizavimo etapo ir sunaudoja, pavyzdžiui, 450 kWh per mėnesį, tuomet jo sąskaita garantiniame tiekime už liepą siektų 95,4 euro (už birželį – 82,7 euro).

Garantinio elektros tiekimo kainų statistika:

Garantinio tiekimo kaina skaičiuojama prie praėjusio mėnesio biržos kainos pridedant 15 proc. antkainį, VIAP, persiuntimo ir papildomą dedamąją. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) patvirtino naujienų portalui, kad nuo liepos jos nesikeičia.

Į elektros biržą sugrįžo aukštesnė kaina

Elektros kaina biržoje „Nord Pool“, Lietuvos kainų zonoje birželį, palyginti su geguže, augo 26,5 proc. ir siekė 9,87 cento už kWh (be PVM). Gegužę kainavo 7,8 cento už kWh.

Keleto kitų garantinio tiekimo planų kainos birželio mėnesį:

„Standartinio“ plano dviejų laiko zonų dienos tarifas bus 22,48 cento, nakties ir savaitgalio – 18,48 cento už kWh. Plano „Namai“ viena laiko zona kainuos 19,69 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 20,66 cento, o naktį ir savaitgalį – 17,52 cento už kWh (papildoma dedamoji siekia 3 eurus per mėnesį).

Žemiau pateikiame orientacinį elektros kainų palyginimą su nepriklausomais tiekėjais. Jų „biržinių‟ planų skaičiavimai atlikti pasinaudojus vidutine birželio mėnesio biržos kaina su 21 proc. PVM ir tiekėjų skelbiamais antkainiais bei valstybės dedamosiomis.

Jų pačių skaičiavimų rezultatai gali būti skirtingi, nes kaip pagrindą jie gali imti kelių mėnesių biržos vidurkius. Todėl priimant konkrečius sprendimus rekomenduojame dėl kainų teirautis pačių tiekėjų.

Garantinio tiekimo, visuomeninio tiekimo ir nepriklausomų tiekėjų planų apytikslis palyginimas, remiantis birželio elektros rinkos kaina:

Kai kurie nepriklausomi tiekėjai skelbia šiuo metu galiojančias biržos planų kainas (priklausomai nuo suvartojimo, kaina gali skirtis). Pavyzdžiui, „Elektrum Lietuva“ nurodo 19,084 cento (prieš mėnesį – 17,962 cento už kWh), o „EGTO energija“ – 18,95 cento (prieš mėnesį – 17,83 cento už kWh).

Visuomeninis elektros tiekimas nuo liepos pinga. Pirmąjį pusmetį kainavęs 28 centus nuo liepos kainuos 22,7 cento („Standartinis“ vienos laiko zonos planas). Savo ruožtu Vyriausybė nutarė, kad nebelieka poreikio iki šiol taikytoms maksimalioms 28,5 cento kompensacijoms (iki 28 centų „grindų“).

Garantinis tiekimas – žemiau kompensavimo ribos

Garantiniam tiekimui šių kompensacijų pastaruoju metu ir nereikėjo: paskutinį kartą jos buvo reikalingos sausio mėnesį, kai ši tiekimo rūšis kainavo 44 cento, o su kompensacija – 28 centus. Vasarį garantinis tiekimas pigo žemiau kompensacinių „grindų“, tai parodyta šiame infografike:

Praėjusių metų antrąjį pusmetį kompensacija siekė daugiausiai 9 centus ir ne žemiau 24 centų kainos.

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) komentavo „Delfi“, kad šių metų birželio 1 dieną garantiniame tiekime buvo apie 43,8 tūkst. vartotojai. Gegužę jų buvo 44,7 tūkst.

„Prognozuojame, kad liepos 1 dieną garantinio tiekimo paslauga naudosis apie 43 tūkst. žmonių“, – teigė ESO atstovė Rasa Juodkienė.

Ji pažymėjo, kad skaičiai nuolat kinta ir tikslų vartotojų skaičių bus galima įvardyti liepos pradžioje.

Garantinis tiekimas taikomas tiems gyventojams, kurie priklauso pirmam arba antram elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo, arba jų tiekėjas nevykdo įsipareigojimų.

Pagal įstatymą skirstomųjų tinklų operatorius turi teisę po 6 mėn. nutraukti garantinio tiekimo paslaugos teikimą vartotojams. Kol kas apie tokius atjungimus nebuvo pranešta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)