Garantinis tiekimas lapkritį, su valstybės siūloma 9 centų kompensacija, kainuos apie 29 centus už kilovatvalandę (kWh), o be jos – 38 centus.

Tai yra 47 proc. ir 40,4 proc. pigiau nei spalį, kai paslauga kainuoja, atitinkamai, 63,7 ir 54,7 cento už kWh. Skaičiavimai pateikti „Standartiniam“ planui, vienai laiko zonai.

Sąskaita už lapkritį tiekiamą garantinį tiekimą, suvartojant 150 kWh ir skaičiuojant su valstybės kompensacija, siektų 43,5 Eur.

Garantinio tiekimo kilovatvalandės kainų ir sąskaitų palyginimas (buvusiems „Perlas Energija“ klientams numatytos kitos kainos)


Už paslaugą atsakingas „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pirmadienį, spalio 31 dieną, atsiuntė savo skaičiavimus, kuriuose garantinis tiekimas iš pradžių įvardytas pigesnis dar 2 centais, tačiau vėliau juos pakoregavo – dabar oficialiai ESO skelbiami tarifai yra identiški „Delfi“ pateiktiesiems: 29 centai su kompensacija ir 38 centai – be jos.

Kai kurie kiti garantinio tiekimo planai pagal ESO (skaičiuojant su 9 centų kompensacija): „Standartinio“ dviejų laiko zonų dienos kaina – 30 centų, o nakties ir savaitgalio – 26,18 cento už kWh.

Plano „Namai“ vienos laiko zonos kaina sieks 27,38 cento, dienos – 28,28, nakties ir savaitgalio – 25,28 cento už kWh. Pastovioji dedamoji – 3 Eur.

„Namai Plius‟ tarifai: vienos laiko zonos – 26,98 cento, dienos – 27,78, nakties ir savaitgalio – 24,98 cento už kWh. Pastovioji dedamoji – 6 Eur.

Garantinio tiekimo skaičiavimas susijęs su praėjusio mėnesio biržos „Nord Pool“ kaina. Spalį, palyginti su rugsėju, kaina biržoje mažėjo beveik perpus – apie 47 proc. iki 18,9 cento už kWh (be PVM). Rugsėjį elektra kainavo apie 36 centus už kWh.

Garantinis tiekimas užtikrinamas elektros vartotojams, kurie priklauso pirmajam arba antrajam rinkos liberalizavimo etapui, bet iki šiol nepasirinko nepriklausomo elektros tiekėjo (įskaitant ir dalį buvusių „Perlas Energija“ klientų).

Energetikos ministerija prieš mėnesį komentavo, kad siūloma nuo 2022 metų lapkričio 1 dienos mažinti garantinio tiekimo kainos koeficientą, tai yra, mažinti antkainį, kuris dabar yra 25 proc. (arba 1,25 koeficientas).

„Jei mažiname koeficientą iki 1,15, tai ir buvusiems I ir II etapo „Perlas Energija“ vartotojams automatiškai bus mažesnė garantinio tiekimo kaina“, – sakė ministerija.

Tačiau spalio pabaigoje ji teigė „Delfi“, kad „šiuo metu dokumentų projektai rengiami ir derinami‟, todėl susilaiko nuo komentarų bei planuoja projektą pateikti Vyriausybei.

Vyriausybės kanceliarija penktadienį atsakė, kad kol kas tokie įstatymų pakeitimų projektai Vyriausybės nepasiekė. ESO komentavo, jog naujienų dėl garantinio tiekimo kainos neturi.

Buvusiems „Perlas Energija‟ klientams garantinis tiekimas bus kompensuojamas iki šių metų pabaigos, anksčiau yra teigusi ministerija. Kaip žinoma, jiems šios paslaugos kaina priartinta prie visuomeninio tiekimo kainos.

Primename, kad visuomeninis tiekimas su kompensacija dabar kainuoja 24 centus, o be jos – 33 centus už kWh. Energetikos įstatyme šiuo metu nustatyta, kad dalinis kompensavimas negali būti didesnis kaip 60 procentų galutinės elektros energijos kainos.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) skelbiami ESO duomenys rodo, kad garantiniame tiekime spalio 25 dieną buvo apie 59 tūkst. gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)