Kainos pokyčius lemia keli veiksniai: išaugusi biržos kaina, sumažėjęs garantinio tiekimo priedas prie biržos kainos, pasikeitusios kitos dedamosios ir, galiausiai, pakitusi kompensacija, ji dabar sieks daugiausiai 28,5 cento už kWh, bet bus taikoma tik iki tam tikros kainos ribos – 28 centų.

Taigi, garantinis tiekimas sausį „Standartiniam“ vienos laiko zonos planui kainuos 28 centus, o be kompensacijos – 44,3 cento už kWh (gruodį, atitinkamai, kainavo 34,6 ir 43,6 cento. Kompensacija tuomet siekė 9 centus). Sausio mėnesio sąskaita, suvartojant 150 kWh, garantiniame tiekime bus 42 eurai.

Garantinio tiekimo kilovatvalandės kainų ir sąskaitų palyginimas:

Išsamius tarifus mėnesio pradžioje paskelbia už garantinį tiekimą atsakingas „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO). Tiesa, operatoriaus svetainėje gruodžio mėn. garantinis tiekimas nurodomas pigesnis – 40,87 ir 31,87 cento už kWh (iš visko sprendžiant, taip yra dėl įskaičiuoto mažesnio 15 proc. antkainio), sausio duomenys pasirodys vėliau.

Garantinis tiekimas taikomas tiems vartotojams, kurie priklauso I arba II rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo (įskaitant ir „Perlas Energija“ vartotojus).

„Apie 50 tūkst. I ir II etapo vartotojų nepasirinko nepriklausomo elektros tiekėjo‟, – komentuoja ESO atstovas Paulius Kalmantas.

Pasak jo, 15 tūkst. iš minėto skaičiaus yra buvę „Perlas Energija‟ klientai. Jiems nuo sausio jau nebus taikoma speciali valstybės kompensacija garantiniam tiekimui, tačiau jie gaus minėtą iki 28,5 cento kompensaciją.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) patvirtino „Delfi‟, kad valstybės kompensavimas taikomas ir garantiniam tiekimui.

Tad galima daryti prielaidą, kad elektros vartotojams pasirinkti artimiausiu metu bus dar sunkiau, nors dažnai ir primenama, jog garantinis tiekimas yra laikinas, o jo kaina priklauso nuo biržos kainos.

Energetikos ministras Dainius Kreivys interviu „Delfi‟ teigė, kad normalizavusis aplinkybėms energetikoje taps aiškesni ir skirtumai tarp garantinio tiekimo bei nepriklausomų tiekėjų siūlomų kainų.

„Šiuo metu, kuomet turime sudėtingą situaciją rinkoje, kitą kartą gal žmonėms sudėtinga pasirinkti, apsispręsti, – Vyriausybė ištiesia ranką ir padeda tiems žmonėms pereiti šitą sunkmetį.

Manau, kuomet baigsis karas, rinka stabilizuosis, tada kainų lygis nusistovės, tada žmonės pamatys, kad tikrai labiau apsimoka rinktis nepriklausomą tiekimą. „Žirklės‟ tarp garantinio tiekimo ir nepriklausomo tiekimo tikrai bus didesnė‟, – aiškino ministras.

Garantinio tiekimo kaina skaičiuojama dabar prie biržos kainos pridedant 15 proc. (anksčiau – 25 proc.) antkainį, PVM ir kitas dedamąsias.

Gruodį, palyginti su lapkričiu, elektros kaina biržoje „Nord Pool“ augo 14,2 proc. iki 26,4 cento už kWh (be PVM). Lapkritį elektra kainavo 22,66 cento už kWh.

Galima teigti, kad garantinio tiekimo kaina „išeis‟ iš 28 centų zonos tuomet, kai kaina biržoje (pavyzdžiui, sausį), sieks apie 35,5 cento už kWh (be PVM). Tuomet garantinis tiekimas bus apie 56,9 centai, o pritaikius 28,5 kompensaciją – jau 28,4 cento už kWh (nebe 28 centai), nes kompensacijos šiuo atveju neužtenka kompensuoti visam skirtumui.

Tačiau tuo metu, kai garantinio tiekimo kaina yra mažesnė, pavyzdžiui, 40 centų, kompensacija išnaudojama tik iš dalies (12 centų) ir tik iki 28 centų „grindų“, o ne iki 11,5 cento.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)