„Delfi“ skaičiavimu, spalį su „Standartiniu“ vienos laiko zonos planu garantinis tiekimas kainuos 23,85 cento – tai 9,44 procento ir 2,06 cento brangiau nei šį mėnesį, kai viršijo 20 centų ribą (21,79 cento).

150 kWh sąskaita už garantinį tiekimą spalį sieks 35,78 euro (rugsėjį – 32,7 euro).

Garantinio elektros tiekimo kaina spalį:

Keleto kitų garantinio tiekimo planų kainos rugpjūčio mėnesį:

„Standartinio“ plano dviejų laiko zonų dienos tarifas bus 25,06 cento, nakties ir savaitgalio – 21,07 cento už kWh. Plano „Namai“ viena laiko zona kainuos 22,28 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 23,25 cento, o naktį ir savaitgalį – 20,1 cento už kWh (papildoma dedamoji siekia 3 eurus per mėnesį).

Garantinio tiekimo kaina skaičiuojama prie praėjusio mėnesio biržos kainos pridedant 15 proc. antkainį, VIAP ir kitas dedamąsias.

Rugsėjį paženklino aukštesnė biržos kaina

Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos kainų zonoje rugsėjį, palyginti su rugpjūčiu, elektra brango 14,4 proc. iki 11,73 cento už kWh (be PVM) (rugpjūtį buvo 10,25 cento).

Elektros vidutinė didmeninė mėnesio kaina (be PVM) ir garantinio tiekimo kaina (su PVM) Lietuvoje 2023 metais:

Bendrovės „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna komentavo „Delfi“, kad rugsėjį, palyginti su vasara matyti kainos augimas ir gali būti, jog iki metų pabaigos elektra dar pabrangs. Kita vertus, neatrodo, jog kainas galėtų kelti kokie nors netradiciniai veiksniai.

„Klausimas, kaip bus su Suomijos atomine elektrine, čia vienas iš pagrindinių faktorių, lemiančių mūsų rinkos, regiono veiksnius. Manome, kad iki metų pabaigos kaina gali koreguotis iki 130–140 eurų už MWh“, – teigia V. Koryzna.

Ignitis“ privačių klientų padalinio vadovas Andrius Kavaliauskas teigia, kad šaltasis periodas šiemet, tikėtina, atneš mažiau iššūkių. Nors tam tikras energijos brangimas prognozuojamas, tačiau prognozės saikingai optimistiškos.

„Šiandien atsargiai galime prognozuoti, kad istoriniai kainų išbandymai bent ateinantį šildymo sezoną nepasikartos“, – bendrovės pranešime teigia A. Kavaliauskas.

Palyginimas su visuomeniniu tiekimu ir tiekėjų planais

Žemiau pateikiame orientacinį elektros kainų palyginimą su visuomeniniu tiekimu, kurio „Standartinio“ plano kaina šį pusmetį yra 22,7 cento už kWh, ir su nepriklausomais tiekėjais.

Jų „biržinių‟ planų skaičiavimai atlikti pasinaudojus vidutine birželio mėnesio biržos kaina su 21 proc. PVM ir tiekėjų skelbiamais antkainiais bei valstybės dedamosiomis.

Jų pačių skaičiavimų rezultatai gali būti skirtingi, nes kaip pagrindą jie gali imti kelių mėnesių biržos vidurkius. Todėl priimant konkrečius sprendimus rekomenduojame dėl kainų teirautis pačių tiekėjų.

Garantinio tiekimo, visuomeninio tiekimo ir nepriklausomų tiekėjų planų apytikslis palyginimas, remiantis rugsėjo elektros rinkos kaina (ct/kWh, su PVM):

Pastaba: „Enefit“ taiko 2 eurų mėnesio mokestį. „Ignitis“ atveju skaičiavimams pasirinktas pigesnis „Valandinis“ planas. Kai kurie nepriklausomi tiekėjai skelbia šiuo metu galiojančias biržos planų kainas (priklausomai nuo suvartojimo, kaina gali skirtis). Pavyzdžiui, „Elektrum Lietuva“ šiuo metu nurodo 22,292 cento už kWh.

Garantinis tiekimas taikomas tiems gyventojams, kurie priklauso pirmam arba antram elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo, arba jų tiekėjas nevykdo įsipareigojimų, nutraukė veiklą.

Šios paslaugos vartotojų skaičius svyruoja ties 40 tūkst. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) skelbia rugsėjo 26 dienos ESO duomenis, pagal kuriuos pirmojo ir antrojo etapų vartotojų, nepasirinkusių elektros tiekėjo, skaičius kartu sudėjus yra 41,3 tūkst., didžioji dauguma priklauso antrajam etapui.

Pagal įstatymą skirstomųjų tinklų operatorius turi teisę po 6 mėn. nutraukti garantinio tiekimo paslaugos teikimą vartotojams. Kol kas apie tokius atjungimus ar jų ketinimus nebuvo pranešta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)