„Delfi“ skaičiavimu, balandį su „Standartiniu“ vienos laiko zonos planu garantinis tiekimas kainuos 19,58 – tai yra 6,7 procento ir 1,4 cento pigiau nei šį mėnesį (20,99 cento). 150 kWh sąskaita už garantinį tiekimą balandį sieks 29,38 euro (kovą – 31,48 euro).

Garantinio elektros tiekimo kaina balandį:


Keleto kitų garantinio tiekimo planų kainos balandžio mėnesį:

  • „Standartinio“ plano dviejų laiko zonų dienos tarifas bus 21,16 cento, nakties ir savaitgalio – 16,08 cento už kWh.
  • Plano „Namai“ viena laiko zona kainuos 18,01 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 19,34 cento, o naktį ir savaitgalį – 15,11 cento už kWh (papildoma dedamoji siekia 3 eurus per mėnesį).
  • „Namai Plius“ vienoje laiko zonoje tarifas sieks 17,65 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 18,86, nakties – 14,87 cento už kWh (papildoma dedamoji – 6 eurai per mėnesį).
Elektra

Garantinio tiekimo kaina skaičiuojama prie praėjusio mėnesio biržos kainos pridedant 15 proc. antkainį, persiuntimo kainą ir kitas dedamąsias. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) yra patvirtinusi mažesnes persiuntimo kainas nuo balandžio 1 dienos. „Standartinis“ vienos laiko zonos persiuntimo tarifas sieks 10,043 cento už kWh (šiuo metu – 10,527 cento).

Elektra „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos kainų zonoje kovą, palyginti su vasariu, pigo apie 8,8 proc. iki 6,82 cento už kWh (be PVM) (vasarį buvo 7,48 cento už kWh). Tiesa, kovo 20 dieną būta didmeninės kainos šuolio, bet vidutinė mėnesio kaina vis tiek buvo mažesnė nei vasarį.

Garantinio tiekimo ir nepriklausomų tiekėjų siūlomi su birža susieti planai šiuo metu skiriasi nedaug. Orientacinį palyginimą skaičiuojame su kovo mėnesio didmenine elektros kaina ir nepriklausomų tiekėjų oficialiai nurodomomis dedamosiomis (nuo balandžio įsigaliosiančia valstybės reguliuojamos dalies kaina ir tiekėjo marža):


Pastaba: patys tiekėjai savo paslaugų kainą gali skaičiuoti kitaip, todėl priimant konkrečius sprendimus rekomenduojame teirautis pačių bendrovių.

Visuomeninis tiekimas nuo balandžio mėnesio pinga apie 0,5 cento. „Standartinis“ šios paslaugos planas vienoje laiko zonoje kainuos 21,4 cento už kWh ir bus brangesnis už garantinį.

Visuomeninis tiekimas užtikrinamas vartotojams, kurie sunaudoja mažiausiai elektros energijos (trečiasis rinkos liberalizavimo etapas) ir nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo.

Garantinis tiekimas taikomas tiems gyventojams, kurie priklauso pirmam arba antram elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo, arba jų tiekėjas nevykdo įsipareigojimų, nutraukė veiklą.

Tad abi šios paslaugos orientuotos į skirtingas klientų grupes, bet turi vieną panašumą – jų vartotojai nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo.

Garantinio tiekimo, visuomeninio tiekimo ir biržos kainų palyginimas:


VERT skelbia ESO duomenis, iš kurių matyti, kad nepasirinkusiųjų elektros tiekėjo vartotojų iš pirmojo ir antrojo etapų, yra apie 40 tūkst., o iš trečiojo etapo – 455 tūkst.

Pagal įstatymą skirstomųjų tinklų operatorius turi teisę po 6 mėn. nutraukti garantinio tiekimo paslaugos teikimą vartotojams. Kol kas apie tokius atjungimus nepranešama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)