„Delfi“ skaičiavimu, sausį su „Standartiniu“ vienos laiko zonos planu garantinis tiekimas kainuos 22,97 cento – tai yra 3,5 procento ir 0,8 cento brangiau nei šį mėnesį (22,17 cento). 150 kWh sąskaita už garantinį tiekimą kitą mėnesį sieks 34,4 euro (gruodį – 33,26 euro).

Garantinio elektros tiekimo kaina sausį:

Keleto kitų garantinio tiekimo planų kainos gruodžio mėnesį:

„Standartinio“ plano dviejų laiko zonų dienos tarifas bus 24,5 cento, nakties ir savaitgalio – 19,5 cento už kWh. Plano „Namai“ viena laiko zona kainuos 21,4 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 22,7 cento, o naktį ir savaitgalį – 18,5 cento už kWh (papildoma dedamoji siekia 3 eurus per mėnesį).

Garantinio tiekimo kaina skaičiuojama prie praėjusio mėnesio biržos kainos pridedant 15 proc. antkainį, VIAP ir kitas dedamąsias, kurios nuo sausio mėnesio brangsta iš viso 3 centais: ESO persiuntimo kaina auga nuo 8,47 iki 10,53 cento už kWh (su PVM) („Standartinis“), papildoma persiuntimo dedamoji išauga 9 kartus, o VIAP iš neigiamos reikšmės auga iki 0 centų už kWh.

Tuo metu elektra „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos kainų zonoje gruodį, palyginti su lapkričiu, pigo 15,4 proc. iki 8,9 cento už kWh (be PVM) (lapkritį buvo 10,52 cento už kWh). Pastaruosius keletą metų gruodis būdavo brangesnis už lapkritį.

Jeigu nebūtų reguliuojamos dalies brangimo, garantinis tiekimas sausį būtų atpigęs 2 centais. Taigi, tam, kad dabar šios paslaugos kaina grįžtų žemiau 20 centų ribos, biržoje elektros kaina turėtų siekti 6,76 cento už kWh (be PVM).

Visuomeninis tiekimas užtikrinamas apie 450 tūkst. gyventojų. Bendrovės „Ignitis“ „Standartinio“ plano vienos laiko zonos tarifas nuo sausio bus 21,9 cento už kWh. Tiesa, dviejose laiko zonose kainos bus: diena – 25 centai, naktis – 15,2 cento už kWh. Taigi, dieninis tarifas bus šiek tiek brangesnis už garantinio tiekimo, bet naktinis – pigesnis.

Garantinio tiekimo, visuomeninio tiekimo ir biržos kainų palyginimas:

Nepriklausomų elektros tiekėjų siūlomi „biržiniai“ planai taip pat pat brangsta apie 3 centais dėl tos pačios priežasties. Jeigu skaičiuotume su gruodžio mėnesio vidutine elektros rinkos kaina, jų pasiūlymai svyruotų ties 23 centais už kWh (pačių tiekėjų skaičiavimai gali skirtis, be to, jie dažniausiai skaičiuoja planų kainas pagal einamojo mėnesio biržos kainą).

Tiekėjų kainos dalis bendroje kilovatvalandės kainoje dabar jau siekia ne ankstesnius 9–10 centų, o apie 12–13 centų (priklausomai nuo biržos plano).

Garantinis tiekimas taikomas tiems gyventojams, kurie priklauso pirmam arba antram elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo, arba jų tiekėjas nevykdo įsipareigojimų, nutraukė veiklą.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) skelbia gruodžio 18 dienos ESO duomenis, iš kurių matyti, kad nepasirinkusiųjų elektros tiekėjo vartotojų iš I ir II etapų, yra 40 tūkst.

Pagal įstatymą skirstomųjų tinklų operatorius turi teisę po 6 mėn. nutraukti garantinio tiekimo paslaugos teikimą vartotojams. Kol kas apie tokius atjungimus ar jų ketinimus nebuvo pranešta.