„Delfi“ skaičiavimu, rugpjūtį su „Standartiniu“ vienos laiko zonos planu garantinis tiekimas kainuos 19,2 cento – tai 9,7 proc. ir 2,1 cento pigiau nei liepą, kai jo kaina yra 21,27 cento.

150 kWh sąskaita už garantinį tiekimą šį rugpjūtį sieks 28,8 euro (liepą jį būtų 31,9 euro). Jeigu vartotojas yra iš pirmojo liberalizavimo etapo ir sunaudoja, pavyzdžiui, 450 kWh per mėnesį, tuomet jo sąskaita garantiniame tiekime už rugpjūtį siektų 86,4 euro (už liepą – 95,4 euro).

Garantinio elektros tiekimo kaina rugpjūtį:

Keleto kitų garantinio tiekimo planų kainos rugpjūčio mėnesį:

„Standartinio“ plano dviejų laiko zonų dienos tarifas bus 20,41 cento, nakties ir savaitgalio – 16,42 cento už kWh. Plano „Namai“ viena laiko zona kainuos 17,63 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 18,59 cento, o naktį ir savaitgalį – 15,45 cento už kWh (papildoma dedamoji siekia 3 eurus per mėnesį).

Garantinio tiekimo kaina skaičiuojama prie praėjusio mėnesio biržos kainos pridedant 15 proc. antkainį, VIAP ir kitas dedamąsias.

Liepa elektros biržoje: maži rekordai ir didelis neapibrėžtumas

Šie metai nepagailėjo neigiamų valandinių kainų „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje, tačiau kai kurie laikotarpiai liepą buvo išskirtiniai. Pavyzdžiui, liepos 2-ąją didžioji paros dalis buvo paženklinta nulinių kainų. O liepos 16-ą dieną fiksuota žemiausia kol kas valandinė kaina: -5,66 cento už kWh (be PVM).

Lietuvos perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ tuomet skelbė, kad vidutinė „Nord Pool“ sistemos paros kaina tą sekmadienį pirmą kartą istorijoje buvo neigiama (-0,195 cento).

Tiesa, nereikia pamiršti ir valandinių maksimumų, kurie Lietuvoje šį mėnesį siekdavo apie 18 centų už kWh (be PVM), tad galiausiai vidutinė mėnesio kaina yra žemiau 10 centų ribos – tai daugiau kaip triskart mažesnis lygis nei praėjusią liepą.

Taigi, didmeninė elektros kaina Lietuvoje liepą, palyginti su birželiu, mažėjo 15,1 proc. ir siekė 8,38 cento už kWh (be PVM). Birželį elektra kainavo 9,87 cento už kWh.

Infografike: biržos ir garantinio tiekimo kainų istorinis palyginimas:


Pastaba: 2022–2023 metų sandūroje pasikeitė garantinio tiekimo kainos skaičiavimas: buvęs 21 proc. priedas prie biržos kainos pakeistas į 15 proc.

Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) šį mėnesį paskelbtoje ataskaitoje nurodo, kad elektros energijos ateities sandoriai liudija kainų mažėjimo tendenciją trečiajam metų ketvirčiui, tačiau – augimą metų pabaigoje su galimu piku 2024 metų pirmą ketvirtį.

„Tai lemia lūkesčiai dėl žiemos sąlygų ir potencialių ribojimų dujų rinkoje – tai galėtų pakelti elektros kainas“, – teigia agentūra, primindama, kad gamtinės dujos Europoje paprastai yra galutinę elektros kainą suformuojantis veiksnys.

„Delfi“ kalbinti didieji nepriklausomi elektros tiekėjai skirtingai vertina perspektyvą, vieni teigia, kad artimiausiais mėnesiais brangimo būti neturėtų, kiti gi rudeniop prognozuoja didmeninės elektros kainos augimą.

„Biržinių“ planų konkurencija tęsiasi: centas į centą


Lietuvoje prasidėjus elektros tiekimo gyventojams rinkos liberalizacijai, garantinis tiekimas buvo dažnai pristatomas kaip mažai patikimas pasirinkimas, su nuolat kintančia, neprognozuojama kaina ir rizika, kad paslauga bus nutraukta.

Tačiau Vyriausybės sprendimas koreguoti kainodarą, valstybės tolerancija ir vengimas atjunginėti vartotojus bei mažai besikeičiantis garantinio tiekimo klientų skaičius rodo, kad ši neoficiali tiekimo paslauga įsitvirtino kaip nuolatinis liberalizacijos palydovas ir, galima sakyti, jos alternatyva. Maža to, Lietuvos energetikos agentūra (LEA) nuolat įtraukia garantinį tiekimą į kassavaitines kainų apžvalgas.

Žemiau pateikiame orientacinį garantinio tiekimo kainų palyginimą su nepriklausomais tiekėjais. Jų „biržinių‟ planų skaičiavimai atlikti pasinaudojus vidutine liepos mėnesio biržos kaina su 21 proc. PVM ir tiekėjų skelbiamais antkainiais bei valstybės dedamosiomis.

Jų pačių skaičiavimų rezultatai gali būti skirtingi, nes kaip pagrindą tiekėjai gali imti kelių mėnesių biržos vidurkius. Todėl priimant konkrečius sprendimus rekomenduojame dėl kainų teirautis pačių bendrovių.

Garantinio tiekimo, visuomeninio tiekimo ir nepriklausomų tiekėjų planų apytikslis palyginimas, remiantis liepos biržos kaina:


Kai kurie nepriklausomi tiekėjai skelbia šiuo metu galiojančias biržos planų kainas. Pavyzdžiui, „Elektrum Lietuva“ nurodo 21,406 cento (prieš mėnesį – 19,084 cento už kWh), o „EGTO energija“ – 21,88 cento (prieš mėnesį – 18,95 cento už kWh). Tikėtina, kad šios kainos rugpjūtį vėl sumažės, reaguodamos jau į liepos biržos kainą.

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) prognozavo „Delfi“, kad rugpjūčio 1 dieną garantiniame tiekime bus 42,318 tūkst. vartotojų. Tikslūs skaičiai bus žinomi pasibaigus liepai.

Garantinis tiekimas taikomas tiems gyventojams, kurie priklauso pirmam arba antram elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo, arba jų tiekėjas nevykdo įsipareigojimų, nutraukė veiklą.

Pagal įstatymą skirstomųjų tinklų operatorius turi teisę po 6 mėn. nutraukti garantinio tiekimo paslaugos teikimą vartotojams. Kol kas apie tokius atjungimus ar jų ketinimus nebuvo pranešta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją