Gaminantys vartotojai, dalyvaujantys dvipusės apskaitos („net metering“) schemoje, atsiskaito pagal tris variantus (ketvirtasis kol kas yra mažiau populiarus – jis prilygsta persiuntimo tarifui):

Nuo šių metų sausio atsiskaitymas brango, motyvuojant tuo, kad auga papildoma dedamoji prie perdavimo paslaugos (ankstesnis pavadinimas „sisteminės paslaugos“) ir kartu mažėja prognozuojama elektros rinkos kaina, skelbė Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Trečiasis variantas 2024 metų sausį pabrango: nuo 12 proc. gaminančio vartotojo atiduodamos pagamintos elektros iki 33 proc. ir taip „sugrįžo“ į 2022-ųjų metų lygį.

Tarybos pirmininkas Renatas Pocius anksčiau yra aiškinęs, kad krentant prognozuojamai elektros kainai jos reikia atiduoti operatoriui daugiau, idant taip būtų užtikrinta ta pati kompensacinė suma.

Analogija su infliacija: kuo mažiau verti pinigai, tuo daugiau jų reikia tai pačiai prekei įsigyti, šiuo atveju – atsiskaitymui už pasinaudojimą tinklais.

Tiesa, dabartinis tarifų koregavimas tik simboliškai atpigins trečiąjį variantą: jis nuo balandžio pigtų vos 1 proc. punktu iki 32 proc. Didesnis pokytis laukia dviejų pirmųjų variantų (be PVM ir su PVM):


Kaip jau skelbta, VERT yra patvirtinusi planą, kuriuo bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) gauta beveik 160 mln. eurų permoka buitiniams vartotojams ir verslui bus pradėta grąžinti nuo balandžio mėnesio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją