„Sinchronizacijos projekto įgyvendinime turime labai svarbų įvykį. Pateikta bendra 4 šalių paraiška šio projekto finansavimui iš ES lėšų – Baltijos šalių ir Lenkijos. Būtent ši paraiška pateikta antrajam sinchronizacijos projekto įgyvendinimo etapui. Savo apimtimi ji yra rekordinė ne tik tarp Baltijos šalių, bet ir visoje ES. Svarbu, kad prie paraiškos taip pat prisijungė ir Lenkija“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.
Pirmajame etape, teikiant paraišką dėl vidinės infrastruktūros finansavimo, Lenkija nedalyvavo.

„Šiuo etapu pateikta paraiška kartu su Lenkija, nes vienas esminių šios paraiškos akcentų – Lietuvą ir Lenkiją sujungsianti jūrinė „Harmony Link“ jungtis“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

„Tai, kas prieš trejus metus buvo tik idėja, per šį laiką buvo paversta konkrečiais projektais“, – pridūrė jis.

Ž. Vaičiūno teigimu, Lietuva taip pat pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Lenkija dėl jūrinės jungties įgyvendinimo.

„Antradienį taip pat buvo pasirašytas Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo susitarimas dėl „Harmony Link“ jūrinio kabelio įgyvendinimo. Šis susitarimas apibrėš dviejų perdavimo sistemos operatorių bendradarbiavimą iki pat šios jungties įgyvendinimo.

Būtent šis susitarimas leis užtikrinti sklandų tolesnį projekto įgyvendinimą. Svarbu pastebėti, kad nuo politinio susitarimo pereiname prie įmonių įsipareigojimo“, – teigė ministras.

Pasak jo, karantinas didelės įtakos sinchronizacijos darbų eigai neturėjo.

„Nuo pat karantino pradžios, kovo vidurio, įmonės labai akylai seka visas rizikas. Yra sudaryti rizikų valdymo planai dėl tiekimo, kitų dalykų. Taip pat tuos dalykus aptarinėjame bent kartą per savaitę kartu su ministerija. Bent jau kol kas tas darbas rizikų valdymo davė rezultatų, tikėkimės, kad taip bus ir ateityje“, – sakė Ž. Vaičiūnas.
Sinchronizacija yra svarbiausias Baltijos šalių energetinio saugumo projektas ir prioritetinis ES projektas, kurio bendra vertė sieks iki 1,65 mlrd. eurų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)