EK pranešime žiniasklaidai sklebiama, kad, antrasis etapas yra grindžiamas sėkmingu pirmuoju konkursu, kuriame tiekėjų pasiūlymai buvo suderinti su beveik 11 mlrd. kubinių metrų bendra Europos dujų paklausa.

Antrajame etape Europos įmonės nuo pirmadienio iki liepos 3 d. gali atsiliepti į kvietimą sutelkti dujų paklausą, pažymima pranešime.

Pasak EK, liepos 7–10 diemomis pasaulinėje rinkoje bus skelbiamas kolektyvinis konkursas, kad tarptautiniai tiekėjai galėtų pateikti savo pasiūlymus vartotojams Europoje. Potencialūs pirkėjai galės nurodyti dujų, kurios turi būti tiekiamos nuo šių metų rugpjūčio mėn. iki 2025 m. kovo mėn., poreikius.

ES bendro dujų energijos pirkimo platforma veikia gerai ir puikiai parodo Europos pranašumus. Suvienyti jėgas yra labai svarbu tam, kad dėl mūsų įmonių ir piliečių gerovės ES rinkai būtų užtikrintas stabilus įperkamų dujų tiekimas. Artėja svarbus atsargų papildymo sezono etapas, tad raginu pirkėjus ir tiekėjus kuo geriau pasinaudoti šia nauja prekyviete prieš žiemą”, – sakė M. Šefčovičius.

Paklausos telkimas ir bendras dujų pirkimas yra pavyzdinė ES energijos pirkimo platformos, sukurtos siekiant dar labiau diversifikuoti ES dujų tiekimą po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą ir ES bendrai nusprendė nutraukti savo priklausomybę nuo iš Rusijos importuojamo iškastinio kuro, iniciatyva, nurodoma EK pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją