Kaip teigiama „European Energy“ pranešime spaudai, plėtotojas Lietuvoje jau stato šešis vėjo parkus Anykščių, Jonavos ir Telšių rajonuose, jų bendra galia viršys 300 MW. Taip pat ruošiamasi 380 MW galios saulės energijos parko statyboms Skuodo rajone.

Iš viso, iki 2025 metų bendrovės Lietuvoje planuojamų atsinaujinančios energijos jėgainių galia bus apie 1888 MW, tai esą užtikrintų apie penktadalį šalies energijos poreikio 30 metų.

Seimas dar pavasario sesijos metu priėmė Energetikos ministerijos parengtą atsinaujinančios energetikos „Proveržio paketą“, palengvinusį biurokratines procedūras atsinaujinančią energetiką plėtojančiam verslui. Paketu taip pat siekiama iki 2030 metų apie 90 proc. Lietuvos elektros poreikio patenkinti vietine gamyba iš atsinaujinančių išteklių (iš viso apie 7 GW).

Tuo metu energetikos ministras Dainius Kreivys trečiadienį teigė, kad investicijos į atsinaujinančią energetiką leis per artimiausius metus pasiekti vietinės elektros gamybos šuolį, o tai turėtų sumažinti ir elektros kainą.

„Mes planuojame, kad 2025 m. gaminsimės 60 proc. savo elektros energijos iš atsinaujinančių šaltinių. Didžiulis kiekis saulės, vėjo parkų ateis į rinką. Dabar yra didžiulis bumas, Vyriausybės finansavimas vien dotacijomis yra per 1 mlrd. eurų, dar 1 mlrd. eurų verslui ateis paskolomis“, – tikino D. Kreivys.

„European Energy“ taip pat planuoja Lietuvoje statyti gamyklą, kuri atsinaujinančių išteklių energiją verstų į žaliąjį vandenilį, e-metanolį ar amoniaką ir šiuo metu dairosi potencialių partnerių projektui įgyvendinti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją