„Gazprom" bus laukiamas Europoje, bet jis turės atitikti mūsų žaidimo taisykles, kaip, pavyzdžiui, jas atitinka „Statoil". Komisija griežtai, analizuoja padėtį ir pateiks savo analizės duomenis", - sakė G. Oettingeris, susitikęs su Seimo Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetų nariais.

Europos Sąjungos šalyse, anot G.Oettingerio, „Gazprom" tiekiamos dujos sudaro trečdalį visos dujų rinkos. Anot jo, tokio paties santykio turi siekti ir Lietuva.

„Gazprom" nėra pats galingiausias Europoje. Privalome pasiekti, kad ir Lietuvoje tik trečdalį ar ketvirtadalį dujų tiektų "Gazprom". Pats "Gazprom" nėra problema, bet būti priklausomiems nuo jo yra problema", - teigė eurokomisaras.

Anot jo, Europos Komisija taip pat palaiko Lietuvos pastangas siekti dujų kainų sumažinimo.

„Mūsų tikslas pasiekti, kad dujų kaina Vilniuje būtų kaip Berlyne ar Hagoje", - kalbėjo G.Oettingeris.

G.Oettingeris Seime taip pat kalbėjo, kad Rusiją reikia priimti kaip partnerį, bet derantis su juo būtina panaudoti visą "Europos demokratinį pagrindą".

Eurokomisaras ragino Lietuvą pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai išnaudoti savo pozicijai pristatyti.

„Turite išnaudoti šitą pusmetį kaip užuomazgą derėtis, kalbėtis, dėstyti. Tai vienkartinis šansas, unikali galimybė, tik po kelių dešimtmečių tokia galimybė tik gali vėl pasitaikyti", - sakė G.Oettingeris.

Europos Komisija pernai rugpjūtį pradėjo tyrimą dėl galimų "Gazprom" antimonopolinės teisės pažeidimų.

„Gazprom" nurodė, kad pernai vidutinė dujų pardavimo kaina Europai ir kitoms šalims, įskaitant muito mokesčius, buvo 11,97 tūkst. rublių (1,02 tūkst. litų) už tūkstantį kubų - 6,3 proc. daugiau negu 2011 metais. Lietuva už dujas iš Rusijos moka 20-30 proc. brangiau nei kitos Europos valstybės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)