Ekonomikos ministerijos vicekancleris energetikai Timo Tataras (Timas Tataras), pasisakydamas Estijos parlamento specialiosios valstybės biudžeto kontrolės komisijos neeiliniame posėdyje pirmadienį, pabrėžė, kad Estijai, gaunančiai SGD iš Klaipėdoje veikiančio terminalo, reikėtų tokį terminalą taip pat turėti, kad būtų užtikrinta visiška šalies nepriklausomybė nuo gamtinių dujų iš Rusijos.

Pasak jo, Estijos poreikiams patenkinti reikalingas plaukiojantis SGD terminalas kainuotų apie 300 mln. eurų, tačiau taip pat galima būtų nuomotis tokį laivą-saugyklą, o tai kainuotų 50-70 mln. eurų per metus.

„Jei būtini sprendimai dėl įsigijimo būtų priimti dabar, terminalas būtų parengtas naudoti iki šių metų pabaigos“, – sakė T. Tataras.

Anot jo, tokiam laivui Paldiskio uoste reikėtų pastatyti specialią prieplauką, o Ekonomikos ministerija dėl šio projekto glaudžiai bendradarbiauja ir su privačiu sektoriui, siekdama suprasti, kokią jo sąnaudų dalį galėtų padengti rinkos dalyviai, o kokią sudarytų valstybės investicijos ir garantijos.

SGD terminalo Paldiskyje idėja vystoma jau daugiau nei dešimtmetį, tačiau, kaip skelbė Estijos žiniasklaida, ji yra atsidūręs aklavietėje.

Kita vertus, ekonomikos ir infrastruktūros ministras Taavi Aasas (Tavis Asas) praėjusią savaitę pareiškė, kad šalies valdžios institucijos analizuoja alternatyvos rusiškoms dujoms variantus ir aktyviai bando išsiaiškinti kada ir kokiomis sąlygomis būtų galima pradėti naudoti plaukiojantį SGD laivą-saugyklą bei išdujinimo įrenginį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)