Įmonę valdanti energetikos grupė „Lietuvos energija“ pranešė, kad tokį žingsnį ji žengia pirmoji Lietuvoje.

„Lietuvos energijos“ vadovas Darius Maikštėnas teigia, kad bendras sprendimų priėmimas leidžia darbuotojams labiau įsitraukti į strateginių įmonės tikslų siekimą, o vadovai geriau girdi ir supranta komandai kylančius klausimus.

„Mums, kaip „Lietuvos energijos“ grupei, gana svarbi diena. Sprendimas, kurį paskelbėme, yra gerai apgalvotas, kas nors pasakytų – ir drąsus, bet aš pridėčiau, kad ir neišvengiamas, jeigu žiūrėtume į ilgalaikę perspektyvą ir veiklos tvarumą“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė grupės generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas D. Maikštėnas.

Pasak jo, pokyčiai ESO stebėtojų taryboje ypač svarbūs, prisitaikant prie skaitmenizavimo ir robotizavimo iššūkių ateityje.

ESO pirmadienį pasirašė susitarimą su visomis septyniomis įmonės profesinėmis sąjungomis.

Šiuo metu jos stebėtojų taryboje yra 3 nariai, planuojama šį skaičių padidinti iki 5, vieną vietą skiriant darbuotojų atstovui. Tikimasi jį paskirti trečiąjį metų ketvirtį.

ESO profesinių sąjungų atstovė Dalia Jakutavičė teigė besitikinti, kad pokyčiai padės geriau atstovauti darbuotojams.

„Sprendimas yra tikrai apgalvotas, išgyventas, profesinės sąjungos ESO įmonėje veikia jau daug metų, pereiname į naują socialinio dialogo lygį. Stengsimės atliepti tą lūkestį (...) Stengsimės rasti žmogų, tinkamą stebėtojų tarybai“, – sakė D. Jakutavičė.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovė Inga Ruginienė teigė, kad tai yra gerasis pavyzdys, kaip gali veikti partnerystė tarp darbuotojų ir vadovų.

„Mūsų tyrimai parodė, kad šie sektini pavyzdžiai suteikia įmonei stabilumo (...) Lietuvoje turime pavyzdžių, kai valdyboje yra mūsų nariai, tai yra dažniausiai valstybinės įmonės arba savivaldybės, nes įstatyminė bazė nurodo privalomai, kad valdybose turi atsirasti toks žmogus, tačiau Lietuvoje turbūt bus naujas, pirmas, sektinas pavyzdys, kai atstovas atsiras stebėtojų taryboje visiškai nelaukiant, kol įstatyminė bazė tą nurodys privalomai daryti“, – sakė I. Ruginienė.

D. Maikštėnas pabrėžė, kad bus pakeisti ESO įstatai, o profesinės sąjungos atstovas taryboje bus lygiavertis narys.

„Tai reiškia, kad jo atsakomybė yra: priimti ir atleisti įmonės vadovą, tvirtinti strategiją, tvirtinti tikslus ir vadovų pasiekimus, nuo kurių priklauso jų metinės premijos, tvirtinti didžiausias investicijas arba galimas struktūrines reorganizacijas, kažkokius stambius strateginius projektus – tai yra pilnavertė stebėtojų tarybos nario privilegija ir pareiga“, – sakė D. Maikštėnas.

Jis pridūrė, kad kiekvienas tarybos narys turi tam tikrą specializaciją: profesinių sąjungos atstovo vaidmuo – užtikrinti sklandžius informacijos mainus „per visą organizaciją, kad ir įmonės vadovybė labai gerai girdėtų visas darbuotojų grandis“.

D. Maikštėno teigimu, įvertinus pokyčių sėkmę ESO mastu, vėliau gali būti sprendžiama dėl kitų grupės įmonių.

ESO – didžiausia „Lietuvos energijos“ grupės įmonė, vienijanti daugiau nei 2 tūkst. darbuotojų. Visoje grupėje dirba 4 tūkst. darbuotojų.

verslas@bns.lt , +370 5 205 8519 – Verslo naujienų skyrius