Antradienį pasirodžiusiame pranešime teigiama, kad ES prognozuoja, jog šiais metais dujų importas iš Rusijos bus sumažintas iki 40-45 mlrd. kubinių metrų, tuo tarpu, kai 2021 m., iki plataus masto invazijos Ukrainoje likus vieneriems metams, importo apimtys siekė 155 mlrd. kubinių metrų. 27 tautas vienijanti ES įvedė sankcijų Rusijos anglies ir jūroje išgaunamos naftos importo atžvilgiu.

„Padėtis energijos rinkose vis dar yra nestabili, iškastinio kuro subsidijavimas krizės metu išaugo, infliacija vis dar yra didelė, o svarbiausią mūsų infrastruktūrą būtina apsaugoti, be kita ko, ir nuo sabotažo,“ – nurodo Komisija.

Rusijos dujoms pakeisti ES padidino importo iš kitų tiekėjų apimtis ir tuo pačiu sumažino dujų vartojimą. Rusiją pakeitė Norvegija, tapusi didžiausia dujų tiekėja dujotiekiais į ES, o išaugus Jungtinių Valstijų tiekiamų resursų apimtims smarkiai padidėjo ir suskystintųjų gamtinių dujų importas.

Anot asociacijos „Gas Infrastructure Europe“, dujų saugyklos visoje ES yra užpildytos 99 proc., tokiu būdu apsaugant šalis nuo šią žiemą galinčio sutrikti tiekimo.

Be to, rekordiškai išaugęs iš saulės pagaminamas elektros energijos kiekis šiemet taip pat padėjo Europoje sumažinti dujomis kūrenamų jėgainių paklausą, ypač vasaros mėnesiais, kai naudojami oro kondicionieriai ir suvartojama ženkliai daugiau energijos.

Analitikų teigimu, nėra tikėtina, kad pernai fiksuotos rekordiškai aukštos kainos sugrįš, nors padėtis pasaulio dujų rinkose yra itin įtempta, todėl kyla rizika, kad orams atšalus arba tiekimui nutrūkus kainos gali išaugti.

Komisija taip pat perspėjo, kad ES šalys vis dar nepakankamai greitai vysto atsinaujinančios energetikos pajėgumus, kad būtų įvykdytas teisės aktuose įtvirtintas reikalavimas, numatantis, kad iki 2030 m. iš atsinaujinančių šaltinių turi būti pagaminama 42,5 proc. visos energijos – beveik dukart daugiau nei šiuo metu.

„Ukrinform“ praneša, kad Nyderlandai sustabdė dujų gavybą Grioningeno dujų telkinyje, kuris laikomas didžiausiu dujų telkiniu Europoje ir yra vienas iš pagrindinių dujų šaltinių Vakarų Europoje.

Suskystintųjų gamtinių dujų importas Europoje pasiekė žemiausią lygį nuo plataus masto Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją