"Ne, jokiu būdu", - trečiadienį sakė ES komisaras, atsakydamas į klausimą apie politinių nesutarimų įtaką energetikos išteklių importui į Europą.

Kai J.Tymošenska buvo nuteista 7 metus kalėti, Europos Komisija pagrasino peržiūrėti santykius su Ukraina, o Maskva įžvelgė procese "akivaizdžią antirusišką potekstę" ir įspėjo nemėginti pakeisti dujų sutartį. nors to seniai ir nesėkmingai siekia Ukraina.

"Mes manome, kad Tymošenko byla turi būti nagrinėjama įstatymų laikymosi požiūriu. Ji nesusijusi su dujų tiekimu ir jo užtikrinimu", - sakė G.Oettungris.

G.Oettingeris trečiadienį taip pat pakartojo, jog šią žiemą Europos Sąjunga kur kas geriau pasirengusi bet kuriems galimiems tiekimų iš Rusijos pertrūkiams. Rusijos eksportui tenka maždaug ketvirtadalis ES sunaudojamų gamtinių dujų.

Pasmerkusi Ukrainą už "politiškai motyvuotą" nuosprendį opozicijos lyderei J.Tymošenko, ES antradienį pareiškė, kad atsisako priimti prezidentą Viktorą Janukovyčių Briuselyje, kur Ukrainos vadovas ketino susitikti su Europos Komisijos pirmininku Jose Manueliu Barroso ir ES prezidentu Hermanu Van Rompuy.

Ukrainos magistralinių dujotiekių tranzito sistema Rusija siunčia į Europą maždaug 80 proc. savo eksporto į Vakarus, bet po virtinės Rusijos ir Ukrainos konfliktų dėl dujų 2006 ir 2009 metais "Gazprom" pradėjo aktyviai tiesti alternatyvinius maršrutus apeidama Ukrainą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją