Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy sakė, kad 28 valstybių lyderiai per dvi posėdžių dienas sutarė per kitą susitikimą birželį apibrėžti energetikos saugumo strategiją.

„Mūsų energetinės priklausomybės, ypač nuo Rusijos, mažinimas buvo pagrindinė tema“ vadovų derybose, sakė per spaudos konferenciją H.Van Rompuy.

„Jeigu dabar nesiimsime veiksmų, tai 2035 metais būsime priklausomi 80 proc. naftos ir dujų“, – pridūrė jis.

Tarp numatomų priemonių minimas energetikos šaltinių diversifikavimas, skatinant vietinius šaltinius – tai ir atsinaujinantys šaltiniai, ir branduolinė energetika, ir sąsajų bloko viduje bei su trečiosiomis šalimis gerinimas.

Ukraina parodė ES energijos tiekimo saugumo svarbą

Debatai apie Ukrainą priminė Europos Sąjungai kaip svarbu stiprinti savo nepriklausomybę energetikos politiko srityje, pareiškė penktadienį Briuselyje Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso.

Pasak jo, Europos Sąjunga kuria „dabartinę europinę energetikos politiką su labai svarbiu šiame kontekste energijos tiekimo saugumo klausimu“.

„Turime tris aiškius tikslus: tiekimo saugumą, konkurencingumą ir patikimumą“, – aiškino Europos Komisijos pirmininkas.

„Laikomės globalaus, integruoto požiūrio“, – pridūrė jis, pažymėdamas, kad taip pat atsižvelgiama ir į kovą su klimato kaita.

Todėl, patikslino J. M. Barroso, dabartiniame ES vadovų susitikime energijos problematika buvo nagrinėjama kartu su klimato apsaugos problemomis.

Latvijos premjerė: šalis gali pirkti dujų iš Lietuvos SGD terminalo

Latvijos premjerė pareiškė, kad Latvija ieško alternatyvų apsirūpinti gamtinėmis dujomis, ir viena jų gali būti Lietuvos suskystintų gamtinių dujų terminalas.

Laimdota Straujuma penktadienį Briuselyje žurnalistams sakė, jog Ekonomikos ministerija įpareigota pateikti pasiūlymus, kaip, per kokį laiką ir kokiomis sąnaudomis šalis galėtų sumažinti energetinę priklausomybę nuo Rusijos.

L.Straujumos žodžiais, Lietuva pasirengusi nuo 2016 metų tiekti gamtines dujas Latvijai per suskystintų dujų terminalą Klaipėdoje.

Šiuo metu Rusija yra vienintelė gamtinių dujų tiekėja Baltijos valstybėms.

Lietuvoje aptartas energetinis saugumas

Penktadienį Energetikos ministerijoje įvyko pasitarimas dėl dujų ir elektros perdavimo sistemų saugumo ir energetinio saugumo užtikrinimo. „Lietuva nepatiria tiesioginės grėsmės dėl geopolitinių įvykių Ukrainoje. Nepaisanto to, įvertinome visą galimą riziką ir aptarėme, kokios priemonės yra taikomos įmonėse, kaip galėtume dar labiau sustiprinti energetinio saugumo jausmą,“ – sakė pasitarime dalyvavęs energetikos ministras Jaroslav Neverovič.

Pasak „Litgrid“ generalinio direktoriaus Daivio Virbicko, elektros tiekimo patikimumas Baltijos regione stiprinamas nuolatos: neseniai „Estlink2“ patrigubino elektros srauto iš Suomijos į Baltijos šalis galimybes, Baltijos šalyse įdiegti nauji generatoriai ir modernizuoti senieji, siekiant užtikrinti operatyvų elektros tiekimo atnaujinimą, o nuo 2015-ųjų pabaigos, pradėjus eksploatuoti „Nord Balt“ elektros liniją, ne tik padidės elektros tiekimo patikimumas Baltijos šalyse, bet bus užtikrintas ir stabilus rinkos veikimas. „Nutraukus komercinį elektros srautą, iš Rusijos importuojamą elektrą keistų vietinėse elektrinėse gaminama elektra, o kainų šuoliams biržoje suvaldyti turėtų būti didinama VIAP kvota vietinėms elektrinėms,“ – informavo „Litgrid“ vadovas.

„Klaipėdos naftos“ komercijos direktorius Sigitas Zakalskis  informavo, kad sutrikus naftos tiekimui iš Rusijos į Lietuvoje veikiančią naftos perdirbimo įmonę AB „Orlen Lietuva“ (kuri tenkina apie 90% Lietuvos degalų rinkos poreikio) bei uždarius degalų importą iš Rytų nafta būtų tiekiama iš kitų šalių, ją atvežant per dabar naudojamą Būtingės naftos importo terminalo infrastruktūrą. „Negaudama naftos įprastomis komercinėmis sąlygomis iš Rusijos tiekėjų, AB „Orlen Lietuva“ turi galimybes nafta apsirūpinti iš kitų tiekėjų, galinčių pateikti naftą iš Šiaurės jūros ar kitų telkinių. Taip pat turime galimybę importuoti degalus iš Vakarų Europos naftos perdirbėjų jūrų transportu per jau egzistuojančią degalų importui galimą panaudoti infrastruktūrą – strateginę, valstybės valdomą įmonę AB „Klaipėdos nafta,“ – kalbėjo S.Zakalskis.

„Amber Grid“ technikos direktorius Andrius Dagys susitikime pažymėjo, kad nuolat vykdomos pagrindinės saugumo užtikrinimo priemonės: techniniai perdavimo sistemos patikrinimai ir nuolatinė jų priežiūra, vykdoma vamzdynų diagnostika ir jos metu nustatytų defektų šalinimas, dujų nuotėkių paieška ir jos metu nustatytų defektų šalinimas, dujotiekių rekonstrukcija, sužiedinimas ir technologinės įrangos modernizavimas, šiuolaikinių informacinių ir ryšio technologijų taikymas, fizinė ir techninė sauga, gamtinių dujų srautų analizė ir pasirengimas ekstremalioms situacijoms. „Amber Grid“, vykdydama Gamtinių dujų įstatymo nuostatas, yra pasirengusi veikti galimo gamtinių dujų perdavimo sutrikimo atveju ir vykdyti krizės valdytojo funkciją pagal nacionalinį Gamtinių dujų tiekimo ekstremalių situacijų valdymo planą,“ – sakė A.Dagys.

Lietuvos naftos agentūros vadovas Vytautas Aranauskas pranešė, šiuo metu jo vadovaujama agentūra yra sukaupusi pakankamai naftos produktų atsargų, kad jų užtektų ne mažiau kaip 30 dienų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)