„Visa mūsų turima energija bus atiduota į elektros tinklą“, kai iki žiemos bus atlikti kai kurių reaktorių aptarnavimo darbai, žurnalistams sakė bendrovės „Energoatom“ vadovas Petro Kotinas.

Jis kalbėjo pietų Ukrainoje esančioje Južnoukrainsko elektrinėje, pažymint vieno iš trijų reaktorių – kiekvieno iš jų galia siekia 1 000 megavatų – pakartotinį paleidimą.

Šiuo metu Ukraina savo kontroliuojamoje teritorijoje turi tris elektrines su iš viso devyniais reaktoriais.

„Žiemą pradėsime su devyniais reaktoriais, veikiančiais visu pajėgumu“, – sakė P. Kotinas, pridurdamas, kad keturi šiuo metu remontuojami reaktoriai pradės veikti iki lapkričio mėnesio, o bendras jų pajėgumas sieks beveik 7 600 megavatų.

Ketvirtoji – didžiausia Europoje – atominė elektrinė yra Zaporižios AE, turinti šešis reaktorius. Nuo 2022 metų kovo mėnesio ją yra užėmusios Rusijos pajėgos.

P. Kotinas pridūrė, kad labai svarbu atgauti Zaporižios AE, kurios galingumas yra 6 000 megavatų, kontrolę, kad būtų galima tiekti elektros energiją Ukrainai.

Pasak jo, Ukrainos atominės elektrinės nebuvo „tiesiogiai paveiktos“ Rusijos smūgių energetikos infrastruktūrai praėjusių metų rudenį ir žiemą, dėl kurių buvo nutrauktas elektros tiekimas milijonams Ukrainos namų ūkių.

„Energoatom“ vadovo nenustebino Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinio direktoriaus Rafaelio Grossi pareiškimas, kad ant Zaporižios AE stogo sprogmenų nerasta.

Liepos pradžioje Ukraina apkaltino Maskvą rengiant „provokaciją“, o kariuomenė pareiškė, kad ant trečiojo ir ketvirtojo reaktorių stogų buvo padėti „daiktai, panašūs į sprogstamuosius įtaisus“.

TATENA ekspertai „turėjo labai ribotą prieigą. Jie galėjo patekti ant dviejų (iš šešių) reaktorių stogų. Jiems nebuvo leista patekti į kitus reaktorius... Jie (Rusijos kariai) paprasčiausiai neleidžia ten patekti“, – sakė P. Kotinas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją