Energetikos ekspertas, profesorius Vidmantas Jankauskas laidoje aiškino, kad pats jis kol kas elektros tiekėjo dar nepasirinko, nes jam nėra aiški elektros kainos kompensavimo tvarka.

Jis svarstė, kad išeina taip, jog kad ir kiek kainuotų elektra, žmogus, nes jam valstybės bus kompensuojama dalis kainos, daugiausia vis tiek mokės po 23 centus už kilovatvalandę.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos tarybos pirmininkas Renatas Pocius laidoje paaiškino kompensavimo tvarką.

„Šiai dienai planuojama, kad bus kompensuojama ir yra numatytos grindys – 23 centai, tai yra ar vartotojas yra pasirinkęs tiekėją, ar lieka visuomeniniame tiekime. Kitaip sakant, tas vadinamasis trečiasis etapas, bus grindys 23 centai. <…>

Prognozė, kad tokią užšaldytą elektros kainą turėsime iki metų pabaigos“, – aiškino jis.

„Na, lyg tai pasirinkome ir pasirinksime tą tiekėją, bet tada vis tiek visi mokėsime vienodai, lyg tai būtų visuomeninis tiekėjas. <...>

Bendrai, aš matau variantų, nėra taip, kad visi siūlo vienodai kainas <...>“, – sakė V. Jankauskas, o vėliau pridūrė iš šios informacijos darantis tam tikras išvadas.

„Mums Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos tarybos pirmininkas Renatas Pocius
išaiškino, kad vis dėto nemokėsime daugiau nei 23 centus, bet mums kompensuos ne daugiau, kaip 9 centus, tai matau, kad „Ignitis“ rinktis negalima. Tai pasakykime garsiai, kad „Igničio“ nesirinkime, nes tada kainuos ne 23, o 24 centus minimum.

Tai yra mano nuomonė ir aš galiu drąsiai sakyti apie „Ignitį“, nes žinau, kad jį dauguma pasirinko ir toliau dauguma rinksis, nes taip paprasčiausia“, – sakė jis.

Elektra

Paklaustas, ar mano, kad tie, kurie jau pasirinko šią įmonę finale praloš, jis mintį patvirtino.

„Aš jau dabar matau pagal tai. <...>

Tik noriu pasakyti, kad dauguma vartotojų, kurie dabar renkasi, na, 90 proc., jie nėra labai aktyvūs. Jie tikrai neseks nei biržos kainų <...>, todėl pasirinks „Ignitį“. Noriu perspėti, kad jeigu tikrai aišku, nors, kaip supratau, Seime dar skaičiai gali keistis, bet kad mokėsime ne daugiau nei 23 centus, bet mums kompensuos ne daugiau nei 9 centus, tai tada taip ir pasirinkime.

Tik tiek, kad tada aš nematau prasmės rinktis variantų labai, nes vis tiek metų gale galbūt aš galėsiu pasikeisti sau tiekėją, o tada pasirinkti pagal tai, kad kitais metais jau reikės mokėti pilną kainą“, – apie strategiją kalbėjo profesorius ir priminė, kad vartotojas visada gali nutraukti sutartį su elektros tiekėju.

„Vienintelis variantas, nebent buvo duota nuolaida, tai tada tą nuolaidą žmogui reiks grąžinti“, – sakė jis.

Nepriklausomų energijos tiekėjų asociacijos prezidentas laidoje Vilius Juraitis taip pat patikino, kad labai svarbu, jog vartotojai, norėdami keisti tiekėją, pasižiūrėtų, ar nebuvo suteikta tam tikrų nuolaidų.

„Pasirašydami ilgalaikį kontraktą tiekėjai įpareigoja grąžinti nuolaidas“, – sakė jis.

Visą diskusiją stebėkite šįvakar laidoje „Iš esmės“ 17 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)