„Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna patikslino, kad plano „Superžalias“ naujiems klientams bendrovė nebesiūlo nuo balandžio vidurio, o esamiems plano turėtojams niekas nesikeičia.

Anot jo, šiam sprendimui įtakos turėjo pokyčiai elektros rinkoje ir ketvirtadienį Seimo priimtas sprendimas leisti tiekėjams vienašališkai mažinti elektros kainas buitiniams vartotojams.

„Energetinės krizės akivaizdoje dėmesį skyrėme daugiau saugumo ir stabilumo užtikrinančioms ilgalaikėms sutartims – tokias pasirašėme su maždaug trimis ketvirčiais mūsų klientų.

Šiuos įsipareigojimus esame pasiruošę ir toliau vykdyti visą sutarties galiojimo laikotarpį. Vis dėlto dabar, atsižvelgdami į rinkos bei klientų elgsenos pokyčius, o kaip buvo nuspręsta ketvirtadienį – ir kitokią reguliacinę aplinką, siūlome vartotojams aktualesnes trumpalaikes ar su biržos planais susietas sutartis“, – komentuoja V. Koryzna.

Seimas ketvirtadienį galutinai apsisprendė leisti elektros tiekėjams vienašališkai mažinti tarifą sutartyje su gyventoju, mat patys buitiniai vartotojai nieko nedaro ir permoka. Seimas taip pat įpareigojo tiekėjus nuo birželio 1 d. siūlyti žmonėms 12 bei 24 mėnesių trukmės sutartis. Pataisos, be kita ko, numato, kad sutartyse bus draudžiama numatyti jų nutraukimo, tiekėjo keitimo mokesčius ar netesybas už vienašališką sutarties nutraukimą.

„Atsigręžiant į pirmąjį šių metų ketvirtį matyti, jog kryptingai link to ėjome. Jau kurį laiką institucijos ir politikai skatino gyventojus aktyviai keisti sutartis, o dabar tokią elgsena įtvirtina įstatymo pataisomis.

Tai reiškia, kad išnyksta sąlygos ilgalaikiam susitarimui tarp tiekėjo ir kliento. Kadangi pažadėdami klientui 7 ar 8 metus tiekti elektrą už fiksuotą kainą, mes savo įsipareigojimą ne tik papildomai draudžiame nuo kainos svyravimų, bet ir paverčiame šias sutartis investicijomis į atsinaujinančius išteklius. Sutartį pakeitus ar nutraukus tokios investicijos netenka prasmės“, – pažymi „Enefit“ vadovas.

Be kita ko, jo teigimu, fiksuotos kainos planai nebeteks prasmės.

„Antra vertus, rizikos lieka ir trumpalaikėse – metų ar ilgesnėse – sutartyse ir, panašu, kad jos gali persikelti į siūlomas fiksuotas kainas. Kitaip tariant, tai reiškia, kad fiksuotos kainos planai taps dar mažiau patrauklūs, nes jų kainos gali kilti. Tad gali būti ir taip, jog elektros tiekimo rinkoje liks tik su biržos kainomis susieti planai bei trumpalaikės – kelių mėnesių – ir gal net mažiau patrauklios nei dabar fiksuotos kainos sutartys“, – kalba V. Koryzna.

„Taigi kyla klausimas, ar tikrai dėl tokių įstatymo pataisų vartotojas išlos ilgalaikėje perspektyvoje?“ – priduria jis.

Vytenis Koryzna

Nepaisant šių pokyčių, kaip tikina, „Enefit“ ir toliau gyventojams tieks tik žaliąją, Baltijos šalyse pagamintą energiją: „Tačiau jau dabar aišku, jog naujų parkų vystymas nebus toks spartus.“

Kaip rašoma „Enefit“ svetainėje, „Superžalias“ planas vartotojams leido fiksuoti kainą ilgam periodui ir mokėti stabilią elektros tiekimo kainą 7 metus.

„Pasirašius sutartį iš anksto nuperkame ir rezervuojame reikiamą elektros energijos kiekį, todėl šiai sutarčiai taikomas sutarties rezervavimo mokestis. Maksimalus rezervavimo mokestis yra 302,4 Eur, kuris yra išskaidomas per visą sutarties galiojimo laikotarpį po 3,6 Eur/mėn., ir sutarties galiojimo laikotarpiu jam suteikiama 100 proc. nuolaida.

Atsisakius paslaugų sutarties terminui nepraėjus, taikomas rezervavimo paslaugos mokestis už likusį neišnaudotą pardavimo laikotarpį (sutarties terminą)“, – rašoma „Enefit“ pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)