Vyriausybė pasitarime kol kas nepriėmė galutinio sprendimo teikti įstatymo projekto Vyriausybės posėdžiui, tačiau, anot energetikos ministro Arvydo Sekmoko, tai bus padaryta iš karto atsižvelgus į visas pastabas ir pasiūlymus.

„Buvo daug naudingų pastabų, tačiau turiu pažymėti, kad visi Vyriausybės nariai pastabas teikė tam, kad turėtume pagrįstus sprendimus įgyvendinti nacionalinius projektus. Atsižvelgę į pastabas ir patikslinimus eisime į Vyriausybės posėdį, kai tik tie patikslinimai bus padaryti", - po pasitarimo pirmadienį teigė ministras, kalbėdamas ir apie Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategiją bei teisės akto projektą dėl Lietuvos elektros energetikos sistemos sujungimo su kontinentinės Europos elektros tinklais.

Liberalai neprieštaraus neliberaliai nuostatai

Liberalų sąjūdžio pirmininkas ir susisiekimo ministras E. Masiulis teigė, kad Liberalų sąjūdis neprieštaraus ne itin liberaliai SGD terminalo įstatymo nuostatai, kad gamtinių dujų tiekėjai privalės pirkti po 25 proc. gamtinių dujų iš terminalo ir iš „Gazprom". Pasak jo, taip elgiamasi dėl to, kad nėra aišku, kaip gali pasielgti Rusijos dujų milžinė „Gazprom" - jei ji nutartų dempinguoti dujų kainas, Lietuvai tektų užtikrinti terminalo gyvastį.

„Tai tikrai nėra liberalios rinkos žaidimo taisyklės, tačiau mes turime aiškiai pasakyti, kad visiškai neaišku, kaip reaguos „Gazprom". Jeigu pastačius SGD terminalą „Gazprom" atpigins savo tiekiamas dujas iki tiek, kiek jos kainuoja atvežus per SGD terminalą, tai reiškia, kad jau pats terminalo pastatymas užtikrina pigesnes dujų kainas Lietuvos vartotojams - gyventojams ir įmonėms. Tačiau tuo atveju, jeigu bus dempingas ir „Gazprom" dujas pardavinės pigiau negu per SGD, tai, akivaizdu, kad norint šitą įmonę palaikyti ir užtikrinti eksploatacinius kaštus, reikia tam tikrą dujų dalį įsigyti per šitą terminalą, todėl įstatyme tokios taisyklės nustatytos", - aiškino E. Masiulis.

Jo teigimu, jeigu Rusijos dujų bendrovė nutartų iš viso nereaguoti į būsimą SGD terminalą ir dujos iš jo būtų žymiai pigesnės nei iš „Gazprom", tokiu atveju laisvoje rinkoje tiekėjai įsigytų dujas tik iš terminalo ir Lietuva vėl taptų priklausoma nuo vieno monopolininko.

„Tai reikštų, kad mes iš vieno monopolisto perbėgame pas kitą monopolistą. Norint išlaikyti abi alternatyvas yra įsipareigojimas pikti po 25 proc. dujų iš abiejų pusių - vieno ir kito tiekėjo",- teigė ministras.

Pasak politiko, Liberalų sąjūdis turi tik keletą pastabų dėl infrastruktūros apibrėžimo ir kitų detalių.

„Šiuo atveju mums iki galo neaišku, kodėl, pavyzdžiui, krantinės nėra įtrauktos į SGD terminalo infrastruktūros apibrėžimą, taip pat manome, kad tam veikiančiam terminalui turi galioti Klaipėdos valstybiniam jūrų uostui veikiančios vidinės tvarkos taisyklės, nes jei šito nebus, nebus aišku, kas atsakingas už eksploatacines išlaidas, šiukšlių surinkimų prie kartinės", - reziumavo ministras.

A.Sekmokas: „Lietuvos dujos" siūlo 20 proc. kelti dujų kainą

Energetikos ministras A. Sekmokas pasakoja, kad šiuo metu „Gazprom" reikalauja iš tiekėjų, kad šie įsipareigotų pirkti iš įmonės visus 100 proc. dujų, tad įstatymo projektas, kuriuo pirkimas iš vienos pusės yra apribotas, įmonėms esą būtų išsigelbėjimas. „Atsirastų konkurencija, atsirastų dalis dujų, kuri eina iš kito šaltinio", - teigė ministras.

Jo teigimu, rinkoje turi atsirastu du skirtingi projektai - dujos, tiekiamos pagal ilgalaikius kontraktus, ir dujos, tiekiamos trumpalaikiais kontraktais per SGD terminalą.

Anot A. Sekmoko, Vyriausybė ketina patvirtinti viršutines kainas, iki kurios pareigas pirkti 25 proc. iš terminalo ir iš „Gazprom" būtų reali: kainos pašokus virš tų ribų, pareigos pirkti dujas iš abiejų šaltinių nebeliktų - būtų galima pirkti iš ten, kur pigiau.

„Vyriausybė tikrai turės mechanizmų nustatyti pagrįstą viršutinę dujų kainą, kuri neleis nė vienam iš šaltinių piktnaudžiauti ir daryti įtaką per šitą 25 proc. kainą", - teigė A. Sekmokas.

Šiuo metu Lietuvoje yra penki gamtinių dujų tiekėjai.

„Pavyzdžiui, „Lietuvos energijai" bus keliamas „Gazprom" reikalavimas: pirkite visą 100 proc. dujų. Įstatymo nuostata apgina mūsų šalies tiekėjus, kad jie galės į savo portfelį įsidėti dalį ilgalaikių kontraktų, dalį trumpalaikių", - pridūrė A. Sekmokas.

Ministras, be kita, pridūrė, kad „Lietuvos dujos" už praeitus metus gavo apie 90 mln. Lt pelno, akcininkams išmokėjo dividendus, tačiau iki 20 proc. siūlo kelti gamtinių dujų kainą.

„Lietuvos dujos" gavo virš 90 mln. Lt pelno už praeitus metus, nuspręsta išmokėti pakankamus dividendus ir kartu „Lietuvos dujos" pagal „Gazprom" tiekiamas dujas iki 20 proc. siūlo kelti gamtinių dujų kainą. Matome monopolisto siekį didinti savo pelną ir įstatymas, terminalas yra atsakas į tai", - sakė A. Sekmokas, pridūręs, kad gamtinių dujų kainos didinimas šiuo metu svarstomas įmonės valdyboje.

„Lietuvos dujų" akcijos priklauso „E.ON Ruhrgas International" (38,9 proc.), „Gazprom" (37,1 proc.), Energetikos ministerijai (17,7 proc.).

Vadovaujantis ES reikalavimais valstybėms narėms dėl gamtinių dujų infrastruktūros standarto, terminalas turi būti pradėtas eksploatuoti ne vėliau kaip 2014 m. gruodžio 3 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją