„Lenkijoje jau turime patirties ir rinkoje užsitarnavome patikimo tiekėjo statusą – pernai įgyvendinome stambų 108 mln. zlotų kontraktą ir tiekėme išmaniuosius skaitiklius 1,2 mln. klientų turinčiam „Stoen“. Visgi šiemet iššūkis dukart didesnis, nes pasirašėme didžiausią mūsų bendrovės istorijoje sutartį su vienu iš dviejų stambiausių elektros skirstymo operatorių Lenkijoje. Pirmajame etape privalome per 18 mėn. pateikti 660 tūkst. išmaniųjų skaitiklių ir visą užsakymą žadame įgyvendinti iki kitų metų pabaigos“, – sakė „Elgama-Elektronika“ direktorius Martynas Čereška.

Lenkijoje veikia penki elektros skirstymo operatoriai, turintys nuo 1 iki 7 mln. vartotojų. „PGE Dystrybucja“ ir „ENERGA“ turi po 6 mln. vartotojų ir yra beveik penkis kartus didesni už Lietuvos operatorių „ESO“. Iki 2028 m. Lenkijos tinklai įsipareigoję atnaujinti 80 proc. savo elektros skaitiklių, o iki 2030 m. – visus.

„Patekome į dėkingą rinką, ryžtingai keičiančią pasenusius elektros skaitiklius išmaniais, todėl įgyvendindami naująjį kontraktą paraleliai dirbame ir ties dar didesniais projektais, auginame bendrovės pajėgumus. Šiemet investuosime 400 tūkst. eurų į laboratorinės ir gamybinės įrangos bei gamybos patalpų modernizavimą, o taip pat iki šimto auginsime savo darbuotojų komandą – intensyviai ieškome elektros inžinierių, IT specialistų, gamybos darbuotojų, administracijos darbuotojų. Didžiausio kontrakto rekordą tikimės greitai pagerinti, o finansiniais rezultatais šiuos metus bendrovei prognozuojame rekordinius“, – sakė M. Čereška.

Prognozuojama, kad pasaulinė išmaniųjų skaitiklių rinka išaugs nuo 23,1 mlrd. JAV dolerių 2023 m. iki 36,3 mlrd. JAV dolerių 2028 m., o prognozuojamu laikotarpiu tikimasi išlaikyti 9,4 proc. metinio augimo tempą. ES prognozėse įvardijama, kaip antra didžiausia rinka po Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono.

„Skaitmeninių skaitiklių poreikis ir diegimo tempas ES sistemingai auga, o modernizacijos galo dar nesimato – išmani apskaita ES vis dar vidutiniškai įdiegta tik 40 proc. klientų. Net ir 100 proc. klientų skaitiklių į išmanius pakeitusios Ispanija ar Švedija išlieka potencialiomis pirkėjomis. Ispanijoje verslo klientai modernizuojasi lėtai ir vos kiek daugiau nei 40 proc. yra pakeitę skaitiklius.

Tuo tarpu Švedija siekia pakeisti dar 2008 m. įdiegtus išmaniuosius skaitiklius naujos kartos įrenginiais. Ne viena šalis Europoje turi pasenusią elektros tinklų infrastruktūrą, tačiau yra pasirengusi modernizacijai ir turinti didelį potencialą – tokios yra Čekija, Rumunija, Bulgarija, Kroatija ir šias rinkas siekiame įeiti“, – sakė M. Čereška.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją