Bendrovės „Enefit“ svetainėje galima matyti prie trijų fiksuotos kainos planų ir biržos plano „Laisvas“ nurodytą „Viso mėnesio mokestį“ – 2 eurus.

„Sprendimas taikyti naują mokestį priimtas atsižvelgiant į tai, kad tokia kainodara priimtinesnė suvartojantiems daugiau elektros energijos – įdiegus 2 eurų mėnesinį mokestį, kWh kaina buvo sumažinta. Manome, kad tai naudinga visoms pusėms, o pirmiausia – pačiam klientui“, – „Delfi“ komentavo „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna.

Jis aiškina, kad fiksuota mokesčio dalis, tai yra, 2 eurai, pasiskirsto didesniam kilovatvalandžių skaičiui.

„Visiems planams taikomas 2 eurų pastovus mėnesinis mokestis, taikomas naujiems klientams. Planą gali rinktis ir pratęsiantys ar keičiantys sutartis“, – teigė bendrovės vadovas.

Pasiteiravus, ar tai nesusilpnins bendrovės konkurencinių galimybių, jis atsakė, kad konkurencija, nors ir esant trims tiekėjams rinkoje, išlieka labai aktyvi.

„Tačiau didesnis nepriklausomo tiekimo dalyvių skaičius rinkoje būtų naudingas vartotojams – tiek dėl inovacijų diegimo spartos, tiek ir platesnio elektros tiekimo produktų asortimento, tiek ir dėl kainodaros ar naujų produktų įvedimo“, – sakė V. Koryzna.

Grynieji pinigai

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) paaiškino, kaip dabar galima palyginti tiekėjų planus, pasikeitus „Enefit“ kainodarai.

„Esant tokiai kainodarai, kurią nustatė „Enefit“, nepriklausomų tiekėjų siūlomų tarifų tiksliam palyginimui reikia įvertinti ir 2 eurų per mėnesį mokėjimą, kas reiškia tai, kad prie tiekėjo svetainėje nurodyto 1 kWh tarifo reikia pridėti ir šiuos 2 eurus, padalintus iš faktinio ar prognozuojamo elektros energijos suvartojimo per mėnesį, tai yra, atlikti papildomus skaičiavimus“, – sako LEA.

Agentūra įvertino ir „Enefit“ poziciją, kad tokia kainodara priimtinesnė daugiau elektros suvartojantiems.

„Galime atkreipti dėmesį į tai, kad iki naujos kainodaros plano su nefiksuota kaina (planas „Laisvas“) tiekėjo marža (dedamoji) buvo1,85 ct/kWh, o po to – 1,6 ct/kWh, neįvertinus šio 2 Eur/mėn. mokėjimo. Esant dideliam elektros suvartojimui (pvz., 800 kWh/mėn.) nauja kainodara tikrai reikštų mažesnius tarifus“, – aiškina agentūra.

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) tiekėjų kainų preliminarus palyginimas:


Šiame infografike pateikiame ir dabartines visuomeninio bei garantinio tiekimo kainas (pastarojo – už du mėnesius, nes tarp jo ir tiekėjų biržos planų yra vieno mėnesio „vėlavimas“, nulemiantis, kuris „Nord Pool“ mėnuo įskaičiuotas į kainą).

Ignitis“ sako, kad savo kainodaroje netaiko ir neplanuoja taikyti jokių panašių mokesčių nei naujiems, nei esamiems klientams.

„Ignitis“ šiuo metu neplanuoja taikyti papildomų mokesčių nei esamiems, nei naujiems klientams“, – komentuoja bendrovės atstovė Laura Beganskienė.

Elektrum Lietuva“ Produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas sako, kad bendrovė tokių pokyčių neplanuoja, nors mėnesinis mokestis esąs gana populiarus apmokestinimo būdas, tiek kitose šalyse tiekiant elektros energiją, tiek ir kituose sektoriuose, pavyzdžiui, telekomunikacijų.

„Iš vienos pusės tai leidžia turėti labiau prognozuojamas sąskaitas, iš kitos pusės, net ir nevartojant elektros tenka kažkiek susimokėti.

Artimiausioje ateityje elektros planų su papildomu fiksuotu mokesčiu mes klientams nesiruošiame siūlyti – tikime, kad didžiausią vertę jiems suteikiame siūlydami platų produktų krepšelį su skirtingomis naudomis ir geriausiomis kainomis rinkoje“, – sako M. Kavaliauskas.
Elektros skaitiklis

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) teigia, kad jos skaičiuoklėje atsispindi ir „Enefit“ 2 eurų mokestis.

„Taip, ši plano pasiūlymo dalis atsispindi skaičiuoklėje. Skaičiuoklė buvo modernizuota, iš anksto numatant galimybę palyginti planus su fiksuota dedamąja (abonentiniu mokesčiu)“, – rašoma komentare.

Atkreiptinas dėmesys, kad „tai yra kitas mokestis, tai yra ne ESO skirstymo paslaugų planų fiksuota dedamoji“. Pastarąją ESO dedamąją galima matyti visų trijų tiekėjų kai kuriuose planuose.

Pasinaudoję VERT skaičiuokle įvertinome, kokia būtų „Enefit“ vienos laiko zonos 1 kWh kaina „Standartiniame“ ESO plane su 12 mėn. kainos fiksavimu. Už 200 kWh mėnesio suvartojimą sąskaita siektų 48,86 euro (tai reikštų 24,43 cento už kWh), o už 900 kWh – 212,89 euro (23,65 cento už kWh).

Toks pats suvartojimas su kitų tiekėjų analogiškais planais generuotų, remiantis skaičiuokle, šias sąskaitas: „Elektrum Lietuvos“ būtų 43,03 euro per mėnesį (21,52 cento) ir 188,98 euro per mėnesį (20,97 cento už kWh). „Ignitis“ atveju: 48,65 euro (24,33 cento už kWh) ir 223,38 euro (24,82 cento už kWh).
Skaičiavimas

„Delfi“ jau rašė apie Seime nagrinėtą nepriklausomų tiekėjų poziciją, esą gaminantys vartotojai gali lemti rimtus nuostolius tiekėjams, todėl pastarieji siūlė numatyti kompensacinį mechanizmą arba keisti mokesčių schemą gaminantiems vartotojams, arba, kaip perspėjo, gali tekti perkelti papildomus kaštus ant visų vartotojų pečių.

„Šis mokestis pradėtas taikyti šių metų spalio pradžioje, jam ruošiamės jau kurį laiką, tad tokią kainodarą pritaikėme pirmiausiai ne dėl gaminančių vartotojų“, – „Delfi“ komentavo „Enefit“ vadovas V. Koryzna.

LEA nurodo, kad spalio 10 dieną nepriklausomų tiekėjų 24 mėn. fiksuotos kainos planų 1 kWh vidutinė kaina siekia 24,2 cento už kWh (viena laiko zona) ir 23,4 cento už kWh (dvi laiko zonos), o 12 mėn. – atitinkamai, 23,4 ir 22,6 cento už kWh.

Šiuo metu 6 mėn., 8 mėn. ir 9 mėn. energijos kainos fiksavimo laikotarpius siūlo po vieną tiekėją – atitinkamai „Enefit“, „Ignitis“ ir „Elektrum Lietuva“, o planus su 12 mėn. ir 24 mėn. kainos fiksavimu – trys tiekėjai.

Rugsėjį veiklą nutraukė smulkus elektros tiekėjas „EGTO energija“, rinkoje liko trys aukščiau minėtos bendrovės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)