„Šiemet baigs galioti dalies antrosios elektros rinkos liberalizavimo bangos klientų, kurie kainą buvo užfiksavę 18 mėnesių, sutartys, tad šalyje bus nemažai gyventojų, kurie iš naujo pasirašinės sutartis ir rinksis, kokia kaina toliau mokės už elektrą.

Jeigu jų įsipareigojimai baigiasi sausį, jie atsidūrė situacijoje, kuomet naują sutartį teks sudaryti tada, kai elektros ir kitų energetikos išteklių kainos yra pakilę vien dėl sezoniškumo faktoriaus. Tad norint to išvengti vertėtų sprendimą priimti nelaukiant žiemos“, – sako energetikos sprendimų bendrovės „Elektrum Lietuva“ Produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas.

Ruduo, žiema bei ankstyvas pavasaris yra laikas, kuomet energetikos išteklių paklausą, o kartu ir kainas, didina šildymo sezonas. Pasak pašnekovo, dalis elektros vartotojų, tikėtina, jau gruodį pradės galvoti, ką toliau daryti su elektros tiekimo sutartimi, iš ko bei kokiomis sąlygomis pirkti elektrą nuo sausio. Tikėtina, kad tuomet elektros kainos bus aukštesnės, nes ateities elektros sandoriai brangsta, todėl gyventojai raginami nelaukti gruodžio, o naujas sutartis pasirašyti jau dabar, fiksuojant palankius tarifus.

„Gyventojams išties verta pagalvoti apie naujos, žemesnės kainos fiksavimą dabar, nelaukiant sutarties pabaigos žiemą. Be to, ir esamos kainos tokiame žemame lygyje gali neišsilaikyti iki žiemos.

Pavyzdžiui, šiuo metu siūlome tarifą 20,922 ct/kWh, fiksuojant jį 6 mėnesiams, tačiau toks kainos pasiūlymas galios tik iki spalio 30 d. Po to pasiūlymus peržiūrėsime reaguodami į situaciją rinkoje. Paprastai būna, kad kuo arčiau žiemos, tuo elektros kainos labiau kyla“, – aiškina M. Kavaliauskas.

Savus gamybos pajėgumus turintys nepriklausomi elektros tiekėjai iš anksto planuoja gamybos apimtis ir dalį jų rezervuoja sutartis su įsigaliojimo atidėjimu sudarantiems klientams.

Anot M. Kavaliausko, tai bene realiausias būdas iš anksto susiplanuoti elektros tiekimą nuo Naujųjų metų.

„Galima laukti sutarties pabaigos, tačiau jau dabar aišku, kad tai neapsimokės. Todėl reikėtų pasinaudoti galimybe jau dabar peržiūrėti pasiūlymus bei pasirinkti pigiausią, naujos sutarties įsigaliojimą numatant ne nuo šio momento, o, pavyzdžiui, nuo 2024 m. sausio 1 d.“, – pastebi ekspertas.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) duomenimis, šalyje 71,51 proc. buitinių elektros vartotojų yra pasirinkę nepriklausomą elektros tiekėją, atitinkamai 28,49 proc. – to nepadarė, įskaičiuojant ir pačių smulkiausių III etapo buitinių vartotojų grupę. Pastaroji turi laiko ir nepriklausomą elektros tiekėją pasirinkti privalo iki 2025 metų gruodžio 18 dienos.

M. Kavaliausko vertinimu, laisvoje elektros rinkoje savo būstui elektrą įsigyjantys vartotojai pakankamai aktyviai domisi savo galimybėmis, tačiau ir inertiškumas yra ryškus.

„Dalis vartotojų pasinaudojo galimybe peržiūrėti turimas sutartis ir jas persirašyti palankesnėmis sąlygomis, tačiau kita dalis vis tiek elgėsi pasyviai. Norime paskatinti namų ūkius atkreipti dėmesį į elektros sutarties galiojimo terminą, kitas sąlygas ir nepalikti pasirinkimo paskutinei minutei“, – sako „Elektrum Lietuva“ atstovas.

Nepriklausomi tiekėjai apie besibaigiančias galioti sutartis savo klientus informuoja elektroniniais laiškais arba telefonu, tuo pačiu suteikia informaciją ir apie šiuo metu siūlomas kainas. Jei klientas iki sutarties galiojimo pabaigos nesikreipia į esamą arba pasirinktą kitą tiekėją dėl naujos sutarties sudarymo, tuomet nauja sutartis tokiomis pačiomis sąlygomis pratęsiama automatiškai – laikoma, kad klientui visos sąlygos tinka.

Palyginti visų tiekėjų siūlomus planus galite VERT skaičiuoklėje čia.

„Elektrum Lietuva“, VERT duomenimis, šalies elektros tiekimo rinkoje užima 15,08 proc. ir aptarnauja daugiau kaip 186 tūkst. namų ūkių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją