„Didesnis stabilumas rinkoje ir šiltojo sezono pradžia lėmė palankesnes elektros kainas biržoje, todėl dabar svarbu nepavėluoti peržiūrėti savo elektros tiekimo planą ir sutartį. Pasikeitus elektros tiekimo planą, galima fiksuoti mažesnę elektros kainą ilgesniam laikotarpiui arba išbandyti su biržos kainomis susietą elektros planą“, – teigia „Ignitis“ privačių klientų padalinio vadovas Andrius Kavaliauskas.

Anot jo, ši informacija aktualiausia tiems klientams, kurie šiuo metu už elektrą moka 28 ct/kWh ir daugiau bei gauna valstybės kompensaciją.

Norėdama apsaugoti klientus, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių iki birželio 29 d. nespės pasikeisti turimų elektros planų, „Ignitis“ nuo liepos 1 d. vienašališkai sumažins elektros kainą iki 28 ct/kWh. Ši kaina bus užfiksuota iki administruojamos sutarties termino pabaigos.

A. Kavaliauskas primena, kad paprasčiausias būdas pasikeisti galiojantį elektros tiekimo planą – prisijungus prie savitarnos svetainės internete – taip galima išvengti apsilankymo „Ignitis“ klientų aptarnavimo skyriuje ir galimo laiko gaišimo eilėse.

Tiems elektros vartotojams, kurie ankstesnės sutarties sudarymo metu gavo nuolaidų, jų „Ignitis“ grąžinti nereikės. Tai bus taikoma tiems klientams, kurie planą pasikeis iki birželio 29 d. dienos ir liks „Ignitis“ nepriklausomo tiekimo klientais ne trumpiau kaip šešis mėnesius. Šešių mėnesių laikotarpis skaičiuojamas nuo naujo plano įsigaliojimo pradžios.

„Elektrum Lietuva“: siūlome mokėti 22 ct/kWh

„Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga sako, kad neliko jokios ekonominės logikos dengti dalį tarifo buitiniams vartotojams.

„Laisvoje rinkoje siūlomos elektros kainos yra penktadaliu mažesnės už priimtina laikytą 28 centų kilovatvalandės kainą, todėl vartotojai ir be valstybės asistavimo gali pasirinkti geriausią kainą, siūlome mokėti 22 centus“, – sako M. Giga.
Iniciatyvos turi imtis patys gyventojai

M. Giga atkreipia dėmesį, kad laisvoji elektros rinka atskleidė didelį konkurencinį potencialą. Kritiniu momentu įsikišusi valstybė padėjo sumažinti finansinę naštą gyventojams, tačiau didmeninėje rinkoje situacija stabilizavosi, o elektros tiekėjai konkuruoja tarpusavyje, todėl būtent vartotojas čia perima iniciatyvą ir pasirinkimo teisę.

„Pagal nutylėjimą vartotojas laikomas kvalifikuotu priimti sau naudingiausią sprendimą renkantis mobiliojo ryšio paslaugą ar duoną vakarienei. Tas pats ir su elektra. Ten, kur iniciatyva yra paslaugos gavėjo pusėje, nereikėtų laukti, kol kažkas kitas įsikiš ir priims sprendimus už jus“, – pastebi M. Giga.

„Elektrum Lietuva“ duomenimis, pastaruosius keletą mėnesių vartotojai aktyviai keičia sutartis ir persirašo mažesnius tarifus. Anot „Elektrum Lietuva“ vadovo, sudėtinga pasakyti, kodėl kai kurie dar yra linkę toleruoti aukštesnę elektros kainą, jei rinkoje jau seniai siūlomos žemesnės kainos. Įmonės skaičiavimu, mėnesio pabaigoje koreguoti sutarčių skuba tūkstančiai namų ūkių, šiuo metu irgi jaučiamas jų suaktyvėjimas, tačiau dar yra likusi dalis ir tokių, kurie kainų piko metu užfiksavę itin aukštus elektros tarifus jų taip ir nepasikeitė, nors jau ir seniai galėjo.

Abejojantiems, ar dabar geras laikas „judinti“ savo elektros sutartį ir pakeisti joje numatytą elektros tarifą, jo taikymo trukmę, „Elektrum Lietuva“ vadovas primena, kad geriausias laikas pokyčiams – vasara. „Ateities sandoriai rodo, kad elektros kaina ateityje krypsta augimo linkme. Dar dvejojantiems galiu pasakyti, kad elektros pirkimo atveju geriau nelaukti žiemos ir šaltojo sezono, kuomet elektros poreikis pats didžiausias, o jos kaina – aukščiausia. Geriausias laikas pokyčiams yra būtent vasara, nepraleiskite jo“, – rekomenduoja M. Giga.

Visus elektros tiekėjų pasiūlymus galite palyginti VERT sukurtoje skaičiuoklėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją