Delfi trumpai
Dešimtys tūkstančių vartotojų dar nepasikeitę brangių elektros sutarčių
Galima laukti tiekėjų sprendimo, tačiau naudingiau imtis iniciatyvos patiems
Sutarčių keitimui sąlygos palankios, bet laiko lieka 2–4 dienos
Didmeninėje rinkoje jau matomas elektros brangimas

Pokyčiai nuo liepos

Šiuo metu valstybė kompensuoja vartotojams elektros kilovatvalandės kainą iki 28 centų (maksimalus kompensacijos dydis siekia 28,5 cento). Taigi, jeigu žmogus turi sutartį su 36 centais už kWh, dabar valstybė kompensuoja 8 centus, tačiau nuo liepos tie gyventojai turės mokėti pilną kainą.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) informavo „Delfi“, kad birželio viduryje dar apie 324,5 tūkst. vartotojų tebeturėjo sutartis, kurių kaina yra 29 centai už kilovatvalandę ar daugiau. Birželio pradžioje tokių vartotojų buvo 370 tūkst.

„Apie trečdalis klientų vis dar nėra pasikeitę turimų planų, todėl raginame klientus nedelsti ir nelaukti paskutinių dienų. Pastebime, kad klientai reaguoja į mūsų raginimus ir gavę pranešimus arba sulaukę skambučių, pasikeičia turimus planus“, – komentuoja „Ignitis grupės“ komunikacijos vadovas Artūras Ketlerius.

Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna sako, kad bendrovė taip pat turi klientų, nepasikeitusių sutarčių.

„Šiuo metu daugiau nei 28 centus už kilovatvalandę (įskaičiuojant mokesčius) moka apie 22 tūkst. mūsų klientų. Daugiau nei 90 proc. jų yra pasirinkę planą „Superžalias“, – sako V. Koryzna.

Elektrum Lietuva“ turi apie ketvirtadalį klientų, kurie užfiksavę aukštesnes nei 28 centų kainas.

„Jų nuolat mažėja, taip pat auga mūsų naujų klientų ratas, kurie fiksuoja žemesnes kainas. Vien per šiuos metus pasirašėme 51 tūkst. naujų sutarčių su mažesniais nei 28 centų už kWh tarifais, o jie perfiksuoti – 85 tūkst. kartų“, – sako „Elektrum Lietuva“ Produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas.

Nepriklausomi tiekėjai neseniai yra komentavę „Delfi“, kad kai kurių klientų sutartyse įrašytos net 64 centų už kWh kainos.
Elektros skaitiklis

„Delfi“ skaičiavimu, gyventojų sąskaitos – jeigu niekas nesiimtų jokių veiksmų, – su 150 kWh per mėnesį suvartojimu ir 29–64 centų kaina nuo liepos išaugtų nuo 1,5 iki 54 eurų.

Dalis pirmojo liberalizavimo etapo vartotojų, sunaudojančių daugiau kaip 416 kWh per mėnesį, pernai atsinaujino sutartis per patį brangimo piką. Todėl, pavyzdžiui, su 450 kWh suvartojimu ir 60 centų tarifu nuo liepos elektros sąskaita jiems augtų papildomais 142 eurais (vietoj dabar mokamų 128 eurų), tai yra, dvigubai.

„Pasibaigus kompensacijoms, dalis klientų, kurie ir toliau nieko nedarys, gavę pirmąsias elektros sąskaitas už liepą, gali jų ir išsigąsti, nes yra tikimybė, kad kai kam jos „išsipūs“ kone dvigubai, priklausomai nuo to, kokiame lygyje buvo užfiksuotas elektros tarifas“, – sako „Elektrum Lietuva“ atstovas M. Kavaliauskas.

Anot jo, dalis klientų užfiksavo kainas jų piko metu ir nuo tada nieko nedarė, nes, matyt, kompensacijos leido užsimiršti.

Visuomeninis elektros tiekimas, kuris užtikrinamas trečiojo tiekimo rinkos liberalizavimo etapo vartotojams, nuo liepos kainuos 22,7 cento už kWh („Standartinis“ planas, viena laiko zona), šiuo metu jo kaina yra 28 centai.

Brangias sutartis turintys gyventojai gali nesiimti jokių veiksmų, gali laukti tiekėjų sprendimo mažinti kainas arba imtis iniciatyvos patys ir užfiksuoti dar mažesnę kainą:


Vienašališkas tiekėjo kainos mažinimas

Seimui priėmus įstatymų pataisas, nepriklausomi tiekėjai jau gali vienašališkai mažinti kainas klientams. Dalis jų žada taip ir daryti.

„Enefit“ plano „Superžalias“ turėtojams sumažinta kaina galios iki metų pabaigos.

„Nuo liepos 1 dienos kainą sumažinsime visiems mūsų klientams, kurie turi planą „Superžalias“, o jų sutartyse numatyta aukštesnė nei 28 centų už kWh galutinė tiekimo kaina. Po kainos sumažinimo, iki metų pabaigos, kartu su mokesčiais ir ESO dedamąja tokie vartotojai už elektrą mokės apie 28 centus už kWh.

Visus kitus didesnes kainas fiksavusius klientus – tiesa, jų nėra daug ‒ informuojame apie galimybę atnaujinti sutartį arba kviečiame susisiekti su mumis“, – sako bendrovės vadovas V. Koryzna.
Vytenis Koryzna

Ignitis“ atveju sumažinta kaina galiotų iki sutarties pabaigos. Jeigu veiksmų nesiimtų nei bendrovė, nei vartotojai, pastariesiems situacija pablogėtų.

„Tiems, kurie iki birželio 29 dienos nespės pasikeisti turimų elektros tiekimo planų, besibaigiant valstybės kompensacijoms, situacija pablogėtų, tačiau „Ignitis“ tokiems klientams nuo liepos 1 dienos vienašališkai sumažino elektros kainą iki 28 centų už kWh. Tokia kaina bus užfiksuota iki administruojamos sutarties termino pabaigos.

Taigi, klientams finansiškai situacija nepasikeis, tačiau raginame klientus ir pačius kreiptis dėl sutarčių persirašymo dar palankesnėmis sąlygomis“, – teigia „Ignitis grupės“ atstovas A. Ketlerius.

„Elektrum Lietuva“ vis dėlto kol kas nelinkusi naudotis įstatyme atsivėrusia galimybe.

„Vienašališkas kainų mažinimas nėra visai teisingas pačių klientų atžvilgiu – kodėl kažkas turi nuspręsti, kiek mokėti už elektrą. Jau seniai rinkoje galima gauti daug žemesnes elektros kainas nei tie 28 centai“, – komentuoja M. Kavaliauskas.

Sutarčių keitimas vartotojo iniciatyva

Brangesnių elektros sutarčių turėtojai, kuriems nepakanka kainos mažinimo iki 28 centų, arba nesulaukiantys tokių veiksmų iš savo tiekėjo, gali ir patys imtis iniciatyvos.

„Klientai dėl to turėtų patys kreiptis į mus ir pasirinkti sau patraukliausią planą. Tą labai paprastai galima padaryti ir mūsų internetinėje savitarnoje (...). Dabar elektros kainos yra tikrai palankios, mes siūlome užsifiksuoti mažiausią 22 centų už kWh tarifą“, – teigia „Elektrum Lietuva“.
Mantas Kavaliauskas

Bendrovė patikina, kad suteikia visas sąlygas pasikeisti kainą į daug mažesnę: neprašo grąžinti anksčiau suteiktų nuolaidų, pasirašytą sutartį galima bet kada pasikeisti, o patį sutarties persirašymą atlikti įvairiais būdais: savitarnoje, paskambinus telefonu, atvykus į klientų aptarnavimo centrus.

„Enefit“ sako, kad visus dabar siūlomus planus klientai gali keisti, kada panorėję, – tam nenumatoma jokių papildomų sąlygų ar mokesčių.

„Klientams, turintiems anksčiau siūlytą planą „Superžalias“, taikomas paslaugos rezervacijos mokestis, kuris susijęs su išlaidomis fiksuotos kainos garantavimui ir draudimui“, – teigia bendrovė.

Kaip jau minėta, šio plano klientams nuo kito mėnesio bendrovė vienašališkai mažins kainas, o su likusia aptariamų klientų dalimi kontaktuos tiesiogiai.

Gyventojams, kurie keičia planą ir lieka „Ignitis“ klientais bent pusę metų, nereikia grąžinti anksčiau suteiktų nuolaidų.

„Dar kartą primename, kad visiems „Ignitis“ nepriklausomo elektros energijos tiekimo klientams, kurie iki birželio 29 dienos keis fiksuotos kainos planą į pigesnį, nereikės grąžinti anksčiau (iki plano keitimo) gautų nuolaidų, jei jie liks su mumis ne trumpiau kaip 6 mėn.

Todėl labai raginame klientus keistis aukštesnės kainos planą pigesniu. Tai padaryti ypač paprasta savitarnoje, o neturintys galimybės naudotis savitarna, planą pasikeisti gali paskambinę telefonu arba atvykę į klientų aptarnavimo centrą“, – sako A. Ketlerius.

Sutarčių keitimo terminai

Kaip jau minėta, lieka vos kelios dienos, norint, kad nauja sutartis įsigaliotų nuo liepos. Dėl „Ignitis“ sutarčių pasirašymo/perrašymo reikėtų kreiptis iki birželio 29 dienos imtinai, tokia pati situacija su „Elektrum Lietuva“, tai yra, priešpaskutinė birželio diena, o „Enefit“ atveju suskubti reikėtų iki birželio 27 dienos, antradienio, imtinai.

„Kad sutartis įsigaliotų mėnesio pradžioje, ją reikia pasirašyti bent prieš 3 darbo dienas. Šis laikas numatytas kokybiškam duomenų sutikrinimui, sutarčių aktyvavimui, tikslios informacijos perdavimui ESO“, – komentuoja „Enefit“.

„Ignitis primena, kad patogiausia pasirašyti sutartį per savitarną.

„Paskutinė diena pasikeisti turimą planą, kad šis pradėtų galioti nuo liepos 1 dieną, yra birželio 29 diena. Pats patogiausias ir greičiausias būdas pakeisti elektros tiekimo planą klientų savitarnos sistemoje”, – sakoma komentare.
Artūras Ketlerius

Nors ir lieka vos keletas dienų pasikeisti sutartį, bendrovės nemano, kad bus klientų antplūdis, nes informacijos jau suteikta pakankamai.

„Jeigu klientai, keisdami sutartis, naudosis savitarna, klientų antplūdžio nesitikime“, – teigia „Ignitis“.

„Artėjant liepai fiksuojame didesnį žmonių aktyvumą ir domėjimąsi galimybėmis atnaujinti sutartis, tačiau klientų antplūdžio nesitikime, mat apie pokyčius juos informavome iš anksto“, – rašo „Enefit“.

Tiekėjų pasiūlymai šiuo metu

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) šios savaitės pradžioje skelbė, kad, palyginti su ankstesne savaite, nepriklausomų elektros tiekėjų siūlomų planų su 24 mėn. fiksuota elektros kaina tarifai pasikeitė taip: Ignitis“ jas sumažino 1 proc., o Elektrum Lietuva“ – padidino 5 proc., o „Enefit“ kainų nekeitė.

„Vartotojams, kurie dar nėra peržiūrėję savo sutarčių su anksčiau užfiksuotais aukštais tarifais, vis dar yra palankus laikas rinktis šiuo metu siūlomus mažesnius tarifus, o tiems, kurie dabar yra garantiniame tiekime, pasirinkti nepriklausomus tiekėjus“, – rašoma LEA pranešime.
Elektros skaitikliai

Remiantis tiekėjų internete skelbiamomis kainomis (fiksuota kaina, 150 kWh suvartojimas, viena laiko zona): „Ignitis“ su planu „Minimalus“ siūlo 23,3 cento už kWh kainą, įsipareigojant naudotis paslaugomis 24 mėnesiams (ir gaunant 6 mėnesių nuolaidą), o plane „Optimalus“ analogiškomis sąlygomis elektra kainuos 21,7 cento, bet su 3 eurų mėnesio mokesčiu.

„Elektrum Lietuva“ pigiausias yra „Praktiškas“ planas, fiksuojant kainą 5 mėnesiams, jo tarifas būtų 22,271 cento už kWh.

„Enefit“ planas „Fiksuotas 6“ siūlomas su 22,972 cento už kWh kaina, galiosiančia 5 mėnesius.

Kaip matyti, kainoms įtaką daro sutarties trukmė, suteikiamos nuolaidos, fiksavimo laikotarpis, tad prieš priimant sprendimą vertėtų išsamiau susipažinti su tiekėjų siūlymais.

Padėtis didmeninėje rinkoje ir „biržiniai“ planai

Pastaruoju metu kainos biržoje „Nord Pool“ auga ir dabar turimais negalutiniais duomenimis, birželio vidutinė kaina siekia 9,5 cento už kWh (be PVM), kai gegužę buvo 7,8 cento.

„Elektros kainos, kaip jau įprasta, balandį pasiekė žemiausią lygį ir po to ėmė kilti. Kainų augimo tendenciją turėtume matyti ir toliau, nes po kelių mėnesių prasidės šaltasis metų laikas, dėl ko didės energijos paklausa, o kartu ir jos kainos“, – sako „Enefit“ vadovas V. Koryzna.

Padėtis biržoje:


Pasak jo, šiuo metu bendrovės klientai vis dažniau renkasi fiksuotos kainos planus.

„O su birža susietus planus turinčius klientus pradedame informuoti, kad reikėtų apsvarstyti galimybę fiksuoti kainas, – dabar tam tinkamas laikas, mat elektros tiekėjų siūlomos fiksuotos kainos irgi po truputį ims stiebtis“, – prognozuoja jis.

„Elektrum Lietuva“ atstovas M. Kavaliauskas sako, kad perspektyvoje – elektros brangimas.

„Nuo rugpjūčio, link rudens elektra visoje rinkoje turėtų jau labiau brangti, tą rodo prognozės, tik pasakyti tiksliai, kokią kainą tada siūlysime, dar negalime, skaičiuosime. Todėl vienareikšmiškai – patariame visiems suskubti, kas dar nori gauti pačias geriausias kainas“, – sako M. Kavaliauskas.

„Ignitis“ rekomenduoja klientams nuolat stebėti situaciją rinkoje.

„Šiuo metu tiek tarp naujų, tiek tarp esamų daugėja klientų, kurie renkasi su birža susietus planus. Pastebime, kad klientai atidžiau stebi rinką ir patys priima sprendimus. Žinoma, išlieka ir didelė dalis klientų, kurie renkasi fiksuotos kainos planus, norėdami kainos stabilumo“, – teigia A. Ketlerius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)