Mindaugo (vardas pakeistas) atvejį komplikuoja tai, kad patalpos – komercinės paskirties. Galima įtarti, kad suklysti lengva tiek operatoriui, tiek su situacija kasdien nesusiduriančiam vartotojui. Kita vertus, žmogus aktyviai domėjosi kainodara, tikslinosi, tačiau tai nedavė rezultatų. Atrodo, kad galima klaida paaiškėjo tik po kreipimosi į žiniasklaidą. Taip mano ir vartotojas, vėliau pateikęs ir naujų detalių.

„Aš, kaip vartotojas, norintis pasimažinti galią iš 13 kilovatų į 10 kW – labai paprastai mąsčiau, kad tai yra tik formalumas. Didinimo atveju galbūt reikėtų galingesnės instaliacijos ir panašiai.

Pirmas žingsnis, su kuriuo susidūriau, – sąlygų paruošimas: vien tam, kad tau pasakytų, kiek tai kainuos, – jau kainuoja 30 eurų. Bala nematė, kažkas turi pamaigyti mygtukus, ne taip skausminga, tai susitaikiau‟, – pradėjo pasakojimą Mindaugas.

Vėliau jis sužinojo, kad yra dar viena sąlyga, – pateikti projektą. Tuomet, nenorėdamas darytis projekto ir už jį mokėti be reikalo, jis nusprendė išsiklausinėti, kiek gi kainuos galios sumažinimas, išpildžius sąlygas.

„Savitarnos svetainėje padarė išimtį ir pateikė, kiek man kainuos susimažinti galią, – 1750,06 euro.
Kaip stovėjau, taip ir atsisėdau. Tada vėl kreipiausi: ar mes teisingai vienas kitą suprantame? Juk prašau sumažinti, nieko nekeisiu, juk jau įvertinote įvadus (nes ten naujame daugiabutyje esančios komercinės patalpos)‟, – sako Mindaugas.
Lemputė

„Pats esu kaip privatus asmuo, šitų patalpų savininkas, bet kadangi patalpos Juridiniame registre (JAR) yra kaip komercinės, iš karto patampu kaip komercinis klientas – nors privatus asmuo, fizinis asmuo‟, – situacijos aplinkybes patikslino jis.

Patalpose yra grožio salonas ir papildomos įrangos, tad vilnietis prieš 1,5 metų nutarė su atsarga įsivesti didesnę galią – 13 kilovatų. Vėliau pamatė, kad to neprireiks. Vis dėlto jam keista, kad „nėra nei kažkokio suflerio ar pastabos, kad keičiant galią turėsi susidurti su tokiais įkainiais‟.

Sužinojęs tokią paslaugos kainą vyras sako, kad mažintis galią jam neverta: jis ketino sutaupyti, kaip sako, fiksuotą mokestį (apie 9 eurus per mėnesį nuo 3 kilovatų), tačiau dabar supranta, kad taupyti nepavyks. Tai yra, „atsipirkimo‟ lauktų 16 metų.

„Buvau nustebęs. Paklausiau, gal kažkaip galėtų pagrįsti, kas, kodėl tiek kainuoja, – jie gi nieko neturi padaryti. Sako: na, atvyktų darbuotojas, pakeistų saugiklį pas jus skydinėje iš galingesnio į mažesnį‟, – perduoda konsultantų poziciją Mindaugas.

Vėliau jis toliau domėjosi kainomis ir esą konsultantė prasitarė, kad perspektyvoje suma galėtų būti mažesnė: 400 eurų, tačiau reikėtų palaukti dar 1,5 metų nuo tada, kai įvesta galia.

ESO atsakymas iš dalies paaiškina, kas turima omenyje šiuo bendru trejų metų laikotarpiu ir kaip vertinti situaciją.

„Įsivėlė žmogiška klaida, paskaičiavimas buvo atliktas kaip juridiniam asmeniui už galios mažinimą nepraėjus terminui. Atvejais, kai verslo klientai mažina galią ir nėra praėjęs 3 metų laikotarpis, galios mažinimo paslaugos kaina skaičiuojama vertinant tai, kad operatoriaus atlikta investicija už suteiktą prijungimo paslaugą buvo perteklinė ir klientas tokiu atveju turi padengti perteklinius operatoriaus patirtus kaštus‟, – teigia ESO.

„Buitiniams klientams šis punktas netaikomas. Nuoširdžiai atsiprašome už galimus nepatogumus, klaida buvo identifikuota, skaičiavimas bus pataisytas ir klientas informuotas‟, – priduriama komentare.

Paslaugų kainos pasikeitimas

Vėliau susisiekus su Mindaugu jis įėjo į savitarną ir pamatė: suma iš 1750 eurų pasikeitė į dešimt kartų mažesnę – 169 eurų. Tiesa, spalio 26 dienos data palikta kaip buvusi (žr. ekrano kopijas). Vyro teigimu, galbūt taip bandoma sudaryti įspūdį, tarsi problemos nė nebuvę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)