Apie tai, kokios tendencijos vyrauja rinkoje ir kokių elektros kainų bus galima tikėtis artimiausioje ateityje, buvo pasakojama Delfi laidoje „Piniginiai reikalai“, kurioje lankėsi energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas ir „Ignitis grupės“ reguliavimo projektų vadovas Arūnas Molis.

Dujų kainos gali nulemti elektros kainas

V. Jankauskas komentuoja, kad paskutiniu metu stebint elektros kainas biržoje, Skandinavijoje buvo galima jas matyti neigiamas, O Lietuvoje taip pat žemas.

„Skandinavijoje dauguma elektros pagaminama būtent hidroelektrinėse, taip pat atominėse elektrinėse ir dabar tose atsinaujinančiose. Tai reiškia, kad mes turime labai gerą regioną ir visa laimė, kad turime kabelį į Švediją, kad Estija turi kabelius į Suomiją. Tai mums garantuoja tikrai mažas kainas“, – aiškino pašnekovas.

Anot jo, prognozės ateičiai – taip pat džiugina.

„Prognozė yra tokia, kad kainos ir toliau liks mažos, nes šią vasarą tiek ten toj Skandinavijoj prilijo, kad elektra dabar pigi kaip pavasarį. Kartu ir vėjai papučia, tad vėjo elektrinėse pagaminama elektros ir, tokiu būdu, mes turime tikrai turime gana dideles garantijas, kad elektros kainos nešoks“, – teigė energetikos ekspertas.

Vidmantas Jankauskas

Vis dėlto, pasak V. Jankausko, kalbant apie kainas, išlieka ir tam tikrų rizikos veiksnių.

„Bėda yra viena tokia nedidelė likusi, kad, deja, elektros kainos biržoje nustatomos pagal brangiausią gamintoją. Kada brangiausias gamintojas, paprastai, yra dujos, nors jų dalis ir labai nedidelė, jos gali nulemti tą aukštą kainą.

Mūsų regione praėjusiais metais buvo didelis nepasitenkinimas, kadangi dujų beveik nenaudojome elektrai gaminti, bet dujos lemia gamybos aukštą kainą biržoje. Buvo netgi Europos Komisijos inicijuota pertvarka, pasiūlymai, kaip pertvarkyti tą metodiką kainos skaičiavimo, kuri atrodė tikrai labai gera, nes ją skatina gamintojas. Iki šiol dar yra Europos Komisijoje svarstoma nauja metodika, kuri, kaip buvo planuojama, galėtų atskirti gamybą dujų elektrinėse nuo kitų elektrinių. Tada mes neturėtumėme tų situacijų, kad dujos sudaro labai menką dalį, bet kartais jos gali nulemti tą kainų šuolį“, – teigė V. Jankauskas.

Tendencijos – geros


Pastaruoju metu Lietuvoje buvo girdimos žinutės apie elektros gamybos rekordus. Pasak A. Molio, tai, kad mes turime didėjantį atsinaujinančios energijos kiekį mūsų vartojimo balansuose, tikrai turi įtakos ir kainai.

„Aš sakyčiau, kad tai prisideda prie tam tikro ilgalaikio kainų lygmens, kuris, greičiausiai, vienaip ar kitaip – mus tenkina. Jeigu mes pasižiūrėtume į tai, ką šiuo metu siūlo tiekėjai, ne vien tik „Ignitis“, bet ir kiti tiekėjai – siūlo 12-18 m. ar 24 mėnesių tarifus ir tie tarifai, net ir žiūrint keliais metais į priekį, yra maždaug dabartinių kainų lygyje. Nėra kažkokios didelės baimės, kad po metų ar dviejų elektra galėtų smarkiai pabrangti, dėl ko ilgalaikis tarifas, pavyzdžiui, būtų 30 procentų didesnis negu trumpalaikis“, – aiškino jis.

Pasak pašnekovo, šioje vietoje galima išduoti ir tam tikrą paslaptį.

„Norint geriau suprasti, kiek kainuoja elektra, tai galėtume atimti maždaug 12 centų, kuriuos sudarytų infrastruktūros mokesčiai ir visa kita. Išeina, kad gryna elektra kainuoja šiandieną tarifuose apie 10-11 ar 12 centų.

Planuojama, kad tiek maždaug ji turėtų kainuoti ir ateityje, tai yra už tiek mūsų tiekėjai planuoja įsigyti elektros iš vystytojų, iš pardavėjų. Aš manyčiau, kad tendencija yra pakankamai nebloga, lyginant su tuo, ką turėjome pernai“, – teigė A. Molis.

Arūnas Molis

Elektros tiekėjai informuoja, kad metų sandūroje nemažai daliai gyventojų baigiasi turimi fiksuotos kainos planai. Visuomeninio tiekimo kaina gyventojams šiuo metu siekia 22,7 ct/kWh. Panašią kainą, prognozuojama, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) nustatys ir kitų metų pirmam pusmečiui. Preliminariai ji galėtų net ir mažėti iki 21,58 cento už kWh.

„Prieš laidą pasižiūrėjau į įvairių tiekėjų siūlomus planus, tai galima rasti planų, kurie yra ir visiškai tapatūs šiandieninei visuomeninio tiekimo kainai, ir kai kurie yra truputį netgi geresni. Jeigu žiūrime į ilgalaikę perspektyvą, tai taip – tiekėjai apsidraudžia ir tas tarifas centu ar dviem yra gal truputį didesnis, bet, aš sakyčiau, kaina yra pakankamai stabili pas visus tiekėjus – visuomeninius ar nepriklausomus“, – teigė A. Molis.

Pasak „Ignitis grupės“ reguliavimo projektų vadovo, ar didesnė gamybos dalis iš atsinaujinančios energijos šaltinių nulems tai, kad bus galima mažinti ir kainas, išlieka sudėtiniu klausimu.

„Lietuva ilgą laiką yra tarp pirmaujančių valstybių pagal importą savo bendrame energijos vartojimo balanse. Tai, greičiausiai, mes ir toliau sėkmingai naudosimės jungtimis, bet kartu vystysime ir vėjo bei saulės energetiką.

Matome dabar ne vien tik neigiamas kainas biržoje, bet matome ir tokių dienų ar valandų, kai didžioji dalis mūsų poreikių Lietuvoje yra padengiami iš Lietuvoje pagamintos elektros energijos, visų pirma, vėjo energijos, kuri vystosi tikrai sparčiais žingsniais. Aišku, vystytojai dar turi pasižiūrėti, kaip čia veikia visa šita rinka. Daugeliui tai yra pirmi metai, greičiausiai, jie irgi vertinasi savo rizikas, dėl to ta kaina taip smarkiai į apačią kol kas dar nekeliauja“, – teigė jis.

Tačiau, pasak pašnekovo, prielaidų, dėl kurių elektros energijos kainos galėtų smarkiai kilti – nelabai matyti.

„Vasarą regione mes turime saulės, šaltuoju metų laikotarpiu turime daugiau vėjo, turime dar ir kitas galimybes, įskaitant jungtis, tai, aš sakyčiau, kad vaizdas kol kas yra neblogas“, – tvirtino A. Molis.

Elektra

Kaip pasirinkti planą?


Žmonės nuolat svarsto, ar geriau imti biržinius, ar fiksuoto tarifo planus. V. Jankausko teigimu, šioje vietoje viskas priklauso nuo pačio vartotojo.

„Jeigu vartotojas aktyvus ir gali savo vartojimą reguliuoti, pavyzdžiui, turi kažkokių elektrinių prietaisų, kuriuos gali kada nori įjungti, tai, aišku, biržiniai planai jiems visada apsimoka. Dabar jis gali pasižiūrėti, kokios yra šiandienos, rytdienos prognozės, kokios bus kainos“, – teigė energetikos ekspertas.

Pasak pašnekovo, tokie aktyvūs vartotojai gali surasti variantus, kurie jiems yra patys patraukliausi ir pigesni.

„Bet, jeigu vartotojas nori dėl nieko nepergyventi, nesirūpinti, nežiūrėti, ar tos elektros kainos šokinėja, ar nešokinėja ir nori turėti sau nuolatinį, fiksuotą tarifą, tai jis tokį ir turi daryti“, – teigė V. Jankauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją