„Pirmiausia reikėtų pagalvoti apie tai, kiek šilumos reikia apskritai.

Mus šildo šilumos kilovatvalandės, kurias reikės iš kažko pagaminti. Manyčiau, kad tokiais atvejais, kai renkiesi šildymo rūšį, galima pagalvoti net apie tai, kad reikia rinktis kelias skirtingas rūšis“ ,– sakė jis.

Kitas momentas, kaip kalbėjo, yra labai sudėtinga suprasti, kiek bendrai kainuoja kuras.

„Pavyzdžiui, medis ar gamtinės dujos, kt. kuro rūšys, jos yra matuojamos viskuo, išskyrus kaina už kilovatvalandę.

Tarkime, kai perkame dujas, mes mokame už kubus, bet niekas nežino, kiek kubas pagamina kilovatvalandžių. Šiuo atveju reikėtų pasakyti, kad vienas kubas yra 10 kilovatvalandžių ir jos kaina rinkoje yra apie 8 centus už kilovatvalandę kalbant apie gamtines dujas“, – sakė jis.

„Paimkime granules, jos yra brangesnės už gamtines dujas ir kainuoja apie 10 centų už kilovatvalandę. Jei lyginsime beržines malkas, sudėtinga suskaičiuoti, nes malkos prekiaujamos kietmetriais ir niekas iš tikro nežino, kiek kilovatvalandžių perka“, – aiškino jis ir pabrėžė, kad kalbant apie medieną, reikėtų žinoti svarbų dalyką – kad visas medis iš vieno sauso medžio kilogramo pagamina tokį patį energijos kiekį.

„Galima sakyti, kad prieš perkant malkas svarbu net jas pasverti arba žinoti vidutinį jų kaloringumą svorio vienetui. Kūrenant beržo malkomis, be abejo, jos kaloringesnis, bet per svorio vienetą bus tas pats“, – pasakojo atstovas.

Dar keletas dalykų, kuriuos reikia pamatuoti prieš renkantis kuro rūšį, kaip teigė, tai įrangos, kurią ruošiamasi naudoti, naudingo veiksmo koeficientas, taip pat investicijos.

„Jei pirksi įrangos už 10 tūkst. Eur, normalu, kad ji laike turėtų atsipirkti“, – sakė jis bei pridūrė, kad ne mažiau svarbu ir kainos ateityje prognozavimas.

Jis teigė manantis, kad visų energijos rūšių kainos gali labai greitai koreguotis.

„Tarkime, renkantis elektrą, viskas gražiai skaičiuojasi turint elektrines ant stogo ir atrodo, kad viskas atsiperka, tačiau jei į modelį įdėtume dvigubai pigesnę elektros kainą, skaičiai koreguotųsi“, – sakė jis.

Kaip pabrėžė, skaičiuojant pagal energetinę vertę, malkos šiuo metu yra pigiausias sprendimas, tačiau, kaip sakė, reikia įvertinti ir savo darbą, kurį įdedi.

„Tada klausimas, ar nesusidaro granulės kaina“, – teigė jis.