"Kad ir kiek priekaištų būtų galima pareikšti Rusijai, sąskaitos turi būti sumokėtos", - pasakė jis.

Berlyne pirmadienį vyksta antrasis Rusijos, Ukrainos ir Europos Komisijos atstovų derybų raundas dujų klausimais. Susitikime Rusijai atstovauja šalies energetikos ministras Aleksandras Novakas, Ukrainai - energetikos ministras Jurijus Prodanas, o Europos Komisijai - G. Otingeris.

Gegužės 20 d. Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas pranešė, kad šalis Rusijai sumokės susikaupusią skolą už dujas tuo atveju, jeigu kaina bus sumažinta iki 268 dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Jei iki gegužės pabaigos susitarimas taip ir nebus pasirašytas, Kijevas žada kreiptis į tarptautinį arbitražą.

Lengvatinė 268 dolerių kaina už tūkstantį kubinių metrų dujų galiojo iki 2014 m. balandžio 1 dienos. Ji buvo nustatyta atsižvelgiant į dvi nuolaidas, kurias Rusija Kijevui pritaikė 2010 ir 2013 metais. Kai šios nuolaidos buvo atšauktos, kaina už dujas pašoko iki 485 dolerių už tūkstantį kubinių metrų.

Kaip anksčiau skelbė "Gazprom" atstovas Sergejus Kuprijanovas, Ukraina skolinga kompanijai 3,5 mlrd. dolerių. Rusija pareikalavo ši Ukrainos jau nuo šių metų birželio iš anksto susimokėti už jos tiekiamas dujas. Už birželį Rusija Ukrainai pateikė 1,66 mlrd. dolerių sąskaitą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)