Neskelbiamos vertės sandoris yra pirmoji Vokietijos bendrovės investicija į atsinaujinančią energetiką Lietuvoje, penktadienį pranešė bendrovė

80 proc. parką iki šiol valdžiusios įmonės „L-Vėjas“ akcijų turėjo Lietuvos energetikos grupė „E energija“, 20 proc.– „GE Energy Financial Services“.

„Šis sandoris su „Encavis“ leis mums toliau vystyti didesnio masto projektus ir dar labiau prisidėti prie mūsų šalies energetinės nepriklausomybės siekių bei klimato kaitos mažinimo“, – pranešime teigė „E energijos“ generalinis direktorius Gediminas Uloza.

„Šis įsigijimas mums yra ne tik įėjimas į Lietuvos rinką, bet kartu ir galimybė su „E energija“ ilgalaikėje perspektyvoje realizuoti daugiau didelių projektų Baltijos šalyse“, – sandoriui tarpininkavusios advokatų kontoros „Sorainen“ pranešime sakė „Encavis“ generalinis direktorius Mario Schirru.

Pasak pranešimo, įsigijusi parką „Encavis padidins savo gamybos pajėgumus iki 2,1 gigavato.

Pasak G. Ulozos, „E energija“ naujiems parko savininkams toliau teiks parko priežiūros ir turto administravimo paslaugas.

Pirmosios Telšių rajone esančio 13-kos jėgainių parko „GE Renewable Energy” gamybos naujos kartos „Cypress” elektrinės, kurių kiekvienos galia – 5,3 megavato, pradėjo veikti 2021 metų pabaigoje, o šiemet rugsėjį užbaigti rangos ir teritorijos sutvarkymo darbai. Parko statybos buvo finansuojamos akcininkų lėšomis bei Vokietijos banko „Bayerische Landesbank“ paskolomis.

G. Uloza dar spalį BNS sakė, kad Telšiuose esantį parką numatoma parduoti, o lėšas reinvestuoti į naujus atsinaujinančios energetikos projektus. Pasak jo, parke gaminama elektra iki 2031 metų pabaigos bus parduodama Estijos grupės „Eesti energia“ valdomai Lietuvos elektros ir dujų tiekėjai „Enefit“.

„E energijos“ anksčiau pastatytas vėjo parkas Šilutėje buvo parduotas Šveicarijos investicinių fondų valdytojos „Quaero Capital“ fondui, o parkas Pagėgiuose – didmeninės prekybos elektroniniais įrenginiais, filmais ir kito verslo grupei „ACME Grupė“.

Vokietijos vertybinių popierių biržoje listinguojama „Encavis“ veikia 12-oje Europos šalių ir valdo daugiau nei 300 saulės ir vėjo elektrinių, kurių bendra galia viršija 3,4 gigavato (GW)

„E energija“ per penkerius metus siekia išvystyti iki 2 GW vėjo, saulės ir hibridinių projektų portfelį Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją