Daliai vartotojų reikėtų suskubti iki Kalėdų


„Rinkoje vis dar yra nemažas kiekis vartotojų, kuriems metų gale baigs galioti dabar turimos sutartys. Mes tokiems savo klientams jau seniai esame pateikę pasiūlymą su tuo metu buvusiu mažiausiu tarifu. Kiti tiekėjai taip pat jau turėjo tai padaryti bent prieš 30 dienų“, – „Delfi“ komentuoja bendrovės „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas.

„Pagal taikomą praktiką elektros tiekimo rinkoje, jei klientai nespėja patys persirašyti sutarčių, jiems įsigalioja tiekėjo pateiktas pasiūlymas sutarties pratęsimui su nurodyta kaina“, – pridūrė jis.

Šios bendrovės atveju, paskutinė diena pasirašyti sutartį, kad ji įsigaliotų nuo sausio, yra gruodžio 30-oji.

„Tad kol liko laiko prieš didžiąsias metų šventes, tikrai raginame klientus išnaudoti tą metą ir peržvelgti, ar naujas sutarties pasiūlymas yra tinkamiausias ir pigiausias rinkoje“, – sako M. Kavaliauskas.

Enefit“ privačių klientų komunikacijos ir rinkodaros vadovė Ieva Krikštopaitytė sako, kad klientų, kurių sutartys baigiasi šių metų pabaigoje, nėra daug.
Ieva Krikštopaitytė

„Jie sudaro mažiau nei 2 proc. visos klientų bazės, kadangi didžioji dalis mūsų klientų turi ilgalaikes – 6 arba 7 metų – sutartis“, – priežastis paaiškino atstovė.

Anot jos, visiems klientams, kurių sutartys artėja link pabaigos, bendrovė siūlo naujas sutarties sąlygas, kuriose galutinės kainos skiriasi, priklausomai nuo kliento pasirinkto ESO plano, laiko zonos tarifų bei iki šiol turėto „Enefit“ plano.

„Vis dėlto, siekiame tokiems klientams pateikti pasiūlymus, kurie būtų patrauklesni nei matomi viešai“, – pažymėjo ji.

Vertėtų atkreipti dėmesį, kad su šia bendrove norintys sudaryti sutartį vartotojai turėtų paskubėti dar iki švenčių.

„Kaip ir kiekvieną mėnesį, naujas sutartis, kuriose numatomas elektros tiekimo startas yra sausio 1 diena, reikėtų pasirašyti likus bent 3 darbo dienoms iki naujo mėnesio pradžios, tad naujų sutarčių lauksime iki šv. Kalėdų“, – sako I. Krikštopaitytė.

Didžiausias elektros tiekėjas „Ignitis“ kviečia klientus pasitikrinti, ar nesibaigia turimas fiksuotos elektros tiekimo kainos plano galiojimas.

„Apie 100 tūkst. gyventojų, kurie sudarė nepriklausomo tiekimo sutartį su „Ignitis“ prieš maždaug 18 mėn., yra verta pasitikrinti, ar gautas pasiūlymas iš tiekėjo juos tenkina, o gal yra poreikis keisti planą kitu, geriau atitinkančiu šiandieninius poreikius“, – trečiadienį skelbė bendrovė.

Elektra

„Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė „Delfi“ komentuoja, kad norint naujos sutarties ar plano įsigaliojimo nuo sausio, jį reikia pasikeisti iki einamojo mėnesio priešpaskutinės dienos.

„Pavyzdžiui, tiems, kas sudarys sutartį ar keisis planą iki gruodžio 30 dienos, naujas planas ar sutartis su „Ignitis“ įsigalios nuo sausio 1 dienos. Nesvarbu, paskutinės dienos sutampa su savaitgaliu, ar ne“, – teigiama komentare, turint omenyje, jog gruodžio 30 diena bus šeštadienis.

Atstovė kartu paaiškino, kas nutiks, jeigu klientai nesiims veiksmų, baigiantis kainos galiojimo laikotarpiui.

„Klientams, kurie nieko nedarys, nors metų pabaigoje baigiasi jų fiksuotos kainos galiojimo laikotarpis, bus taikoma tokia kaina, kurią jie gavo elektroniniu laišku, ar trumpąja SMS žinute, ar popieriniais laiškais, priklausomai nuo būdo, kurį yra pasirinkę informacijai gauti.

Atkreipiame dėmesį, kad klientai, gavę „Ignitis“ informacinius laiškus, gavo geriausią tuo metu įmanomą bendrovės pasiūlymą, nes dėl palankiai susiklosčiusios situacijos elektros energijos rinkoje, galėjome pasiūlyti net geresnę kainą, nei šiuo metu mūsų galiojantys pasiūlymai“, – aiškina L. Beganskienė.
Laura Beganskienė

Agentūra rekomenduoja būti aktyviems


Primename, kad nuo sausio auga elektros kainos reguliuojama dalis (paprastai tariant, infrastruktūros mokesčiai) – tiekėjai nedaro jai įtakos, tačiau ji nulemia visų tiekėjų galutinius siūlymus, nuo kito mėnesio brangindama kilovatvalandę 2–3 centais.

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) pataria nelaukti šio brangimo pasyviai: siūlo bandyti sušvelninti augimą, mėginant persirašyti tiekėjų sutartis į pigesnes.

„Fiksuotos kainos planus turintiems vartotojams, nieko nedarant, augimas tikrai bus 3 centai, plius minus. Bet yra šiuo metu pasirinkimų ir jeigu pakeitus naujai, arba galiojančias (sutartis) pratęsus kitomis sąlygomis, augimas gali būti ir mažesnis“, – sako Energetikos duomenų analizės centro laikinasis vadovas Vytenis Gudelis.

„Nes tiekėjų konkurencija yra, tad, teisingai pasirinkus, kitais metais galima mokėti ne 3 centais daugiau“, – sako jis.

Pateikiame gruodžio 15 dienos nepriklausomų elektros tiekėjų interneto svetainėse nurodomus mažiausios kainos siūlymus (dėl konkrečių sąlygų rekomenduojame teirautis pačiose bendrovėse).

Atrinkome vienos laiko zonos, fiksuotos kainos siūlymus tarifams nuo sausio 1 dienos. Kai kurie tiekėjai gali taikyti papildomų fiksuotų mokesčių:

Detalūs visuomeninio elektros tiekimo tarifai „Delfi“ aprašyti ČIA. Jis taikomas tik mažiausiai elektros suvartojantiems klientams (iki 1000 kWh per metus), kurių yra apie pusę milijono.

„Elektrum Lietuva“ skaičiuoklėje nurodoma, kad pigiausias bendrovės planas, skaičiuojant su 150 kWh vidutiniu mėnesio suvartojimu, nuo sausio generuotų apie 35,88 euro sąskaitą, o vienos kilovatvalandės kaina siektų 23,924 cento už kWh. (Kaina būtų fiksuojama 7 mėnesiams).

„Enefit“ internete nurodo, kad su 6 mėnesių kainos galiojimu siūlo planą su galutine 24,88 cento už kWh kaina (tačiau yra papildomas 2 eurų mėnesio mokestis). „Delfi“ skaičiavimu, bendra sąskaita už 150 kWh tuomet siektų 39,32 euro.

„Ignitis“ siūlo variantą su 10 mėnesių fiksavimu: 150 kWh suvartojimas tuomet lemtų 41,99 euro sąskaitą su 28 centų kaina. Tačiau galima pasirinkti papildomą nuolaidą: paskutinius tris fiksavimo periodo mėnesius kaina būtų 26,8 cento, o vidutinė sąskaita siektų 40,23 euro už kWh. Bendrovė siūlo planų ir su mažesne fiksuota kaina, tačiau taiko ESO 3 eurų mėnesio mokestį.

Biržos planas ar fiksuotas?

„Enefit“ požiūriu, 2024 metais elektros rinkos kainos išliks panašaus lygio, kaip ir šiemet. Atsakydama į klausimą, į ką vertėtų orientuotis klientams (fiksuotas kainas ar su birža susietus planus), bendrovė siūlo klientams atsižvelgti į asmeninius vartojimo įpročius ir galimas rizikas.

„Tiems vartotojams, kurie turi galimybę stebėti rinką ir pagal tai adaptuoti savo vartojimą, pavyzdžiui, krauti elektromobilį ar naudoti šilumos siurblį tada, kai kainos rinkoje žemiausios – geriausiai tiks su birža susietas planas. Tiesa, kartu tai reiškia, kad riziką teks prisiimti pačiam vartotojui“, – teigia I. Krikštopaitytė.

„Elektrum Lietuva“ atstovas M. Kavaliauskas teigia, jog yra rizikų, kad elektros kainos augs.
Mantas Kavaliauskas

„Kol kas, deja, nematome jokių signalų, kad ateinančiais metais elektros kainos turėtų būti žemesnės nei šiemet, o rizikų joms augti tikrai yra nemažai. (…) Dėl to gyventojams patariame labiau orientuotis į fiksuotos kainos planus“, – sako M. Kavaliauskas.

LEA ekspertai penktadienį teigė, kad su biržos kaina susieti planai vidutiniškai yra pigesni, nes elektros tiekėjai, patirdami mažesnę riziką, taiko atitinkamai mažesnes maržas negu fiksuotų planų atveju.

„Turintiems biržos planą didelio pasirinkimo nėra: nes kitiems metams neprognozuojant didelio biržos kainų augimo, reikėtų prie to ir pasilikti, nes kito varianto, leidžiančio labiau sutaupyti, nėra.

Fiksuotos kainos planus turintys vartotojai galėtų pasižiūrėti ir gal būtų naudingas sprendimas (rinktis biržos planą – red.)“, – sako LEA ekspertas V. Gudelis.

Tiesa, jis daro išlygą valandinę apskaitą turintiems vartotojams su biržos planais: jeigu šie klientai nekeis suvartojimo įpročių per rytinius ar vakarinius kainų pikus, jie gali ir nukentėti.

Nepriklausomo ir visuomeninio tiekimo tarifų vidurkiai paskutinį šių metų ketvirtį:


LEA vertina, kad 2023 metais būtent „biržiniai“ (nefiksuotos kainos) planai buvo palankiausi, o tarifai buvo daugiau kaip penktadaliu mažesni už fiksuotas kainas.

Šiemet planų su nefiksuota elektros kaina metinis vidutinis tarifo dydis buvo 21,1 cento už kWh – 26 proc. mažiau už fiksuotos kainos (26,7 cento) ir 22 proc. mažiau už visuomeninio tiekimo kainas (25,4 cento).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)