VERT teigia, kad prašo inicijuoti viešojo intereso gynimo procesą dėl bendrovės veiksmų.

„VERT prašo taikyti laikinąsias apsaugos priemones apribojant UAB „Perlas energija“ turtą. VERT vertinimu, būtina nustatyti, ar UAB „Perlas energija“ savo veiksmais dėl inicijuoto vienašališko sutarčių su vartotojais pakeitimo nesiekė sudaryti bendrovei palankios situacijos ir gauti nepagrįstų pajamų realizuojant turimus finansinius produktus ir kitą turtą“, – rašoma pranešime.

„Perlas Energija“ praėjusį penktadienį paskelbė, kad informavo visus savo klientus, jog naikina fiksuotos kainos planus esamiems ir būsimiems klientams ir visus perkelia į tiesiogiai su birža susietą planą, kuris reiškia, kad už elektros energiją klientai mokės pagal realias biržos kainas.

Bendrovė aiškina, kad išnaudojo visus vidinius resursus, „instrumentų efektyviai valdyti riziką šiuo metu nebėra“.

Anot jos, pernai gruodžio mėnesį dujų trūkumo Europoje nulemta energetinė krizė lėmė spartų dujų kainų kilimą, o šiemet vasarį prasidėjęs karas Ukrainoje palaipsniui esą pavertė situaciją nevaldoma: Rusijai mažinant dujų tiekimą, jų kainos šovė į nematytas aukštumas atitinkamai keldamos ir elektros kainas visoje Europoje.

Elektra

VERT pabrėžė, kad „Perlas Energija“ veiksmai neteisėti ir pažeidžia vartotojų interesus.

„VERT primena, kad elektros energijos vartotojai turi teisę per 30 dienų nuo UAB „Perlas energija“ pranešimo gavimo dienos raštu ar elektroniniu paštu išreikšti nepritarimą pasiūlytam sutarties pakeitimui.

Jeigu vartotojas nesutinka su pasiūlytais sutarties pakeitimais ir nepageidauja nutraukti sudarytos sutarties, lieka galioti tokios sutarties sąlygos, dėl kurių šalys jau yra sutarusios“, – pranešime pirmadienį teigia taryba.

Reguliuotojas kartu sako, kad tiekėjo išplatinta informacija elektros energijos vartotojams dėl jau sudarytų sutarčių sąlygų pakeitimo yra neišsami, nesąžininga bei klaidinanti.

VERT pirmininkas Renatas Pocius pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje pakartojo tarybos poziciją ir pridūrė, kad išvadas dar turėtų pateikti ir Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT).

Premjerei Ingridai Šimonytei grįžus iš atostogų prezidentas Gitanas Nausėda su ja ketina aptarti susidariusią situaciją dėl „Perlas Energija“, pranešė ELTA.

„Pirmiausia turime užtikrinti teisinės sistemos tvarumą. Šiandien mes puikiai matome, kad tokia, kokia yra rinka šiuo metu, tikėtis konkurencijos joje yra ganėtinai naivu. Štai kodėl premjerei grįžus iš atostogų, norėčiau susitikti su ja specialiai aptarti šio klausimo. Ir, be jokios abejonės, taip pat planuojame susitikti ir su VERT vadovu (...)“, – antradienį žurnalistams teigė šalies vadovas.

Jis nelinkęs sureikšminti opozicijos keliamos idėjos, kad dėl susiklosčiusios situacijos interpeliacijos gali sulaukti energetikos ministras Dainius Kreivys.

„Jeigu D. Kreivio atsistatydinimas atpigintų elektrą, tai sakyčiau, kad net tris interpeliacijas galima organizuoti. Bet šiuo atveju situacija yra gerokai sudėtingesnė“, – pridūrė prezidentas.

Šiuo metu trys nepriklausomi tiekėjai, siūlantys fiksuotos kainos planus, – „Ignitis“, „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ – ragina „Perlas Energija“ klientus rinktis jų planus. Tačiau kai kurie teisininkai dar perspėja žmones palūkėti ir neskubėti nutraukti sutarčių su „Perlas Energija“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)