Kreipimesi taip pat prašoma užtikrinti, kad šiems vartotojams būtų grąžintas bet koks elektros tiekėjams neteisėtai pervestas mokestis, o neteisėti elektros tiekėjų bei jų darbuotojų veiksmai būtų įvertinti baudžiamosios atsakomybės aspektu, patraukiant kaltus asmenis baudžiamojon atsakomybėn.

Anot "darbiečių", įstatymai numato, jog buitiniai vartotojai, labai mažos įmonės ir mažos įmonės turi teisę vienašališkai neatlygintinai nutraukti elektros energijos pirkimo–pardavimo arba pirkimo–pardavimo ir persiuntimo paslaugos teikimo sutartis su nepriklausomu tiekėju. Taip pat vartotojai turi teisę neatlygintinai pakeisti nepriklausomą tiekėją.

Vartotojas turi teisę vienašališkai neatlygintinai nutraukti sutartį su tiekėju, sutartyje ir (ar) kituose teisės aktuose nustatyta tvarka ir sąlygomis, raštu arba elektroninių ryšių priemonėmis, jei jomis galima tinkamai identifikuoti asmenį, informavęs tiekėją ne vėliau kaip prieš 2 savaites iki numatomos sutarties nutraukimo dienos.

„Tačiau realiai elektros tiekėjai to nepaiso ir už sutarties nutraukimą ar pakeitimą iš vartotojų neteisėtai reikalauja netesybų. Žmonės, kurie turi galiojančias sutartis bei kreipiasi į savo elektros tiekėjus, norėdami pakeisti ar nutraukti sudarytas sutartis, tiekėjų konsultantų yra gąsdinami antstoliais bei skolų išieškojimo agentūromis. Buitiniams vartotojams, mažoms ir labai mažoms įmonėms atsisakius mokėti neteisėtai reikalaujamas sumas, tiek elektros tiekėjai, tiek jų samdomos skolų išieškojimo agentūros netesybų reikalauja ne kaip atskiro netesybų mokesčio, tačiau reikalauja kaip skolos už tariamai patiektą elektros energiją arba tariamai suteiktas nuolaidas, tokiu būdu akivaizdžiai atlikdami aktyvius nusikalstamus veiksmus, kurie yra Baudžiamajame kodekse numatytas nusikaltimas“, - teigia advokatas M. Velička.

Anot pranešimo žiniasklaidai, kreipimesi advokatas pažymi, kad didelė dalis žmonių, bijodami ir nenorėdami turėti teisinių problemų, kuriomis gąsdina elektros tiekėjai, susimoka šias neteisėtas netesybas, tokiu būdu leisdami nepagrįstai lobti įstatymų nesilaikantiems elektros tiekėjams.

VERT yra atsakinga už vartotojų teisių ir teisėtų interesų apsaugą, reguliuojamų ūkio subjektų sąnaudų skaidrumą ir kainų pagrįstumą bei skaidrių, nediskriminacinių, prognozuojamų veiklos sąlygų sektoriuje užtikrinimą. Tačiau tiek VERT institucija, tiek jos vadovas nesiima jokių veiksmų, kad buitiniai vartotojai, labai mažos įmonės ir mažos įmonės būtų apginti, nors apie šią situaciją jiems yra žinoma“, - pastebi advokatas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją