Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisija pastarąsias porą savaičių aiškinasi Energetikos ministerijos siūlymą nebuitiniams gaminantiems vartotojams nustatyti grynojo atsiskaitymo (angl. net billing) modelį, kai į tinklą patiekiama saugoti perteklinė elektra skaičiuojama nebe kilovatvalandėmis, o eurais.

Dabar ji visiems gaminantiems vartotojams skaičiuojama kilovatvalandėmis (angl. net metering) ir „pasaugoma“, sumokant tik už naudojimąsi tinklais.

Tiekėjai kalba apie kompensavimą – arba rizikas visiems vartotojams

Tačiau komisijoje trečiadienį pristatytas „Ignitis“ siūlymas: „prie subjektų, kurie turi teisę pasirinkti grynojo atsiskaitymo modelį, įtraukti ir gaminančius vartotojus, kurie nuosavybės teise ar kitais teisėtais pagrindais valdo saulės elektrinę ar jos dalį“.

Energetikos ministerija siūlo nepritarti šiai idėjai, kartodama argumentus, kad buitiniai vartotojai nėra taip gerai informuoti ir neturi tiek patirties reaguojant į rinkos signalus ar pokyčius, kaip kad verslas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)