„Prie „švarios“ ir tvarios ateities kūrimo norime prisidėti realiais veiksmais. Dėl to ateityje 100 proc. mūsų degalinių tinklo energinių poreikių tenkins tik atsinaujinanti – saulės elektrinėse pagaminta elektros energija. Suprantame, kad su pasauline klimato krize turi kovoti mūsų, o ne ateities kartos“, – sako „Circle K“ vadovas Skirmantas Mačiukas.

„Circle K“ poreikiams patenkinti reikės 2 MW pajėgumų, kurie atkeliaus iš žaliosios elektros gamintojo valdomo 5 MW galingumo saulės elektrinių parko Šiaulių rajone. Per metus degalinių tinklas iš viso sunaudoja apie 16 GWh elektros energijos.

Po 5 metų trukmės sutarties su elektros tiekėju pasirašymo kitas strateginis degalinių tinklo žingsnis – saulės elementai ant degalinių stogų. Iš pradžių jas planuojama įrengti 7-iose degalinėse: dviejose Kryžkalnio, vienoje Kauno ir keturiose Vilniaus degalinėse.

Į saulės modulius planuojama investuoti 125 tūkst. eurų.

„Skaičiuojame, kad saulės elementų įrengimas mums atsipirks per maždaug penkerius metus. Strateginis ir ilgalaikis sprendimas naudoti tik žaliąją elektrą yra ne tik priemonė sustabdyti klimato kaitą ar pasirinkimas prisidėti prie Europos Sąjungos žaliojo kurso, bet ir būdas sumažinti įmonės išlaidas, užtikrinant visus organizacijos poreikius. Per dvejus metus norime pereiti prie tik Lietuvoje gaminamos saulės elektros, o tokiu būdu dar ir paremsime vietos investicijas bei vietos gamintojus“, – akcentuoja S. Mačiukas.

Lietuviška elektra iš naujojo saulės parko aprūpins maždaug trečdalį, arba 30-imt iš 95-ių tinklo degalinių Lietuvoje. „Circle K“ yra pirmasis šalyje degalinių tinklas, kuris naudos Lietuvoje pagamintą atsinaujinančios elektros energiją iš naujai pastatytos „Green Genius“ nutolusios saulės elektrinės.

Statistikos departamento duomenimis, saulės elektrinės 2019 m. pagamino 91,1 mln. kWh, arba 0,5 proc. elektros energijos iš atsinaujinančių šaltinių, arba 5,2 proc. daugiau nei 2018 metais.
Vietinės elektros energijos gamybos skatinimas yra vienas svarbiausių įrankių, siekiant prisidėti prie klimato kaitos stabdymo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)